Művelődési Központ: Vincze László, a természetelvű festő

A főtéri Galériában február 5-én nyílik Vincze László festőművész kiállítása. Az alkotásokat 17 órai kezdettel Gilicze András lelkész, esperes ajánlja a látogatók figyelmébe. Közreműködik Szűcs Zoltán (vers). A kiállítást február 28-ig lehet megtekinteni.

Tanulmányait a debreceni Református Gimnáziumban kezdte. Félegyházi László volt a tanára, aki a városi szakkörben is segítette szakmai fejlődését. 1957-ben Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, mestere: Kádár György és Blaskó János. Később, 1973-ban az egri Tanárképző Főiskolán mestere Jakuba János és Bíró Lajos volt.

1934-ben Szamoskéren született, paraszti családban. A természet szeretetét környezetéből hozta magával. 1956-ot követően, pár évi hányattatás után Esztergomba került. Segítő kezek vezették alkotói pályáján, így Blaskó János, Jakuba János, Bíró Lajos, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Mihátz Pál. 1960 óta Esztergomban él, de alkotó tevékenységének nagyobb idejét a magyarországi és a külföldi művésztelepeken tölti. Előszertettel dolgozza fel úti éleményeit műveiben: a külföldi, arezzoi, mostari, krakkói, regensburgi benyomásait és emlékeit, de itthon a Szamos- és a Rába-part világát, és otthona, Esztergom, jellegzetes városrészleteit, történelmi emlékeit is megörökíti színpompás akvarelljein és olajképein.

Természetelvű, a látványból kiinduló festő, de erősen megérintette a konstruktivista szemlélet. A városképek, a  természet ábrázolások mellett érdeklődéssel fordul a bibliai, a mitológiai témák felé is. “Úgy érzem mégis, hogy életem hű tükre így együtt van a képeimben, a portrétól a csendéleteken, a figurális képeken át a tájképekig.” vallja a ma is aktív alkotó és kiállító művész, akinek képeivel a kortárs aukciókon is találkozhatunk.

2 hozzászólás “Művelődési Központ: Vincze László, a természetelvű festő” bejegyzésre

  1. DAMO rajztagozat:

    A Damjanich János Tagiskola rajztagozatának kiállítása nyílik február 2-án 15 órakor a szentesi Művelődési és Ifjúsági Házban. Közreműködnek az iskola diákjai.

  2. Vincze László:

    Tisztelt Szerkesztőség!
    Véletlenül jutott a tudomásomra, a névrokon festőművész, akinek kiállítása volt a Főtéri Galériában, plasztikai műtéten esett keresztül, hiszen kisértetiesen hasonlít rám. A weboldalamon Önök is
    meggyőzödhetnek erről. Jó érzés, hogy valaki ennyire szeret, nem gondolják?
    Üdvözlettel,
    Vincze László, a fenti arc igazi gazdája.
    30 9495 883

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.