Városi könyvtár – história, egy család története?

A városi könyvtárban február 5-én 18 órakor Kácsor Zsolt: Barbarus c. könyvének bemutatójára kerül sor. A szerzővel Poszler György tanár és dr. Szabó János József régész-muzeológus beszélget.

Magyar história, Athenaeum, 2008, 268 oldal.

Ha Kácsor Zsoltnak ezt a művét egyetlen műfajba akarnánk besorolni, igencsak bajban lennénk. Kétségtelen, hogy történelmi keretbe ágyazott családregény, de ennél sokkal több is. Kalandos, pikareszk, jellegű jeleneteivel majdnem tejesen átfogja a legutóbbi két évezredet. Cselekményének első színhelye az éppen megszervezés alatt álló Pannonia Provincia, ahol családjának első ismerni vélt, vagy talán inkább kreált ősét állítja középpontba. A família többi tagjának sorsát követve a legkülönbözőbb  színhelyeket járjuk be. A harmadik generációt képviselő szereplő révén betekintést nyerünk a katonacsászárok Rómájába, de a negyedik sorsát követve már megint a mai Magyarország területén vagyunk, és sok-sok kitérővel itt is maradunk egészen napjainkig. Együtt vonulunk a hun király, Attila seregével a catalaunumi harcmezőre, tanúi, részesei vagyunk Milánó ostromának. A család egyik tagját a Keletrómai Birodalom fővárosában, Bizáncban éri a tragikus vég, a következő pedig a Gepida Királyságban, akár a mai Szentes közelében, erőszakos halállal távozik az élők sorából, mint ahogyan az eddigiek, és kevés kivétellel az összes többi is. 732-ben a poitiersi csatamezőn a hullákat fosztogatók társaságába keveredünk, a kalandozó magyarokkal együtt járjuk be Európa legkülönbözőbb területeit. A 11. században Dél-Angliába és Bizancban is  megfordulunk, a középkorban is sok véres eseménybe sodródik az olvasó, többek között az 1444-es várnai csatába is. Kachor nevű személyek már a 14. századi forrásokban is szerepelnek, a 15. századtól kezdve pedig egyre több szállal kötődnek Egerhez, ahol a szerző is született. Az I. viágháborúnak két Kácsor is áldozatául esik, a II-at a doni katasztrófával és az azt követő hadifogsággal együtt is túléli a szerző nagyapja, de ennek következményeibe 1949-ben, 25 évesen belehal.

A  mű tehát bővelkedik naturalisztikus jelenetekben, ennek az irányzatnak azonban egyéb elemeit is felfedezhetjük. Vissza-visszattérnek különböző vezérmotívumok, a hasonló élethelyzetek, jellemzésére többször is szó szerint ugyanazokat a mondatokat használja az író. “És ez lett a veszte.” – olashatjuk pl. a Kácsor-család több tagjáról is. A vége felé ez viszont, mintegy figyiszt mutatva a naturalizmusnak, helyenként éppen az ellentétébe csak át: az I. világháború végnapjaiban azt olvashatjuk ifj. Kácsor Ignácról: “Ez lett a szerencséje.”

Nekünk pedig széles idő- és térbeli keretek között mozgó, szépirdalmi műhöz van szerencsénk, megspékelve humorra, olykor szinte a szó szoros értelmében vett akasztófahumorral. Végkicsengése, ha derűt nem is, de reményt sugároz, az utolsó fejezet címe: Most hagyja abba. Ebből megtudhatjuk: a szerző 2006-ban hivatását gyakorolva részt vett egy tüntetésen, és megúszta egy fejbekólintással, valamint néhány szitokszóval.

Dr. Szabó János József
régész-muzeológus

Egy hozzászólás “Városi könyvtár – história, egy család története?” bejegyzésre

  1. Tamás Kata:

    A Tokácsli Lajos Képzőművész Kör kiállítására várják az érdeklődőket február 7-én. A városi könyvtárban 15 órakor az alkotásokat a közönség figyelmébe dr. Balázs György, a történelemtudományok kandidátusa ajánlja. Megtekinthető február 20-ig. A kiállítók: Andrikó Istvánné, Bíró Jenő, Bodri Katalin, Imre Károly, Jozó Márta, K. Szabóné Licsicsányi Rózsa, Kókainé Sinkó Magdolna, Lenner Katalin, Nagyné Szabó Ili, Rónyai Ágnes, Török Katalin, Török Imréné, Vecseri Lászlóné.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.