Tornaterem átadás, néptánc gálával

Június 2-án 18 órától rendezte hagyományos néptánc gálaműsorát a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola. Ezúttal a Koszta József Általános Iskola felújított tornaterme adott otthont a rendezvénynek, hiszen a tornaterem átadására is most került sor.

Ebben a félévben a város három sportlétesítménye újult meg pályázati forrás segítségével. A Klauzál Gábor Általános Iskola tornaterme a közelmúltban már átadásra került, s hamarosan a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok részleges felújítása is befejeződik.

A körzet önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, Chomiak Waldemar köszöntötte először a megjelenteket a gála színpadán. Szólt arról, hogy mindig nagy öröm, amikor fiatalokat szolgáló beruházás készül el. Kiemelte a segítőket, így a Kosárlabda Klub pályázatát, amelynek köszönhetően a beruházás megvalósulhatott, az önkormányzat költségvetési támogatását, a Városfejlesztési Bizottság elnökének közreműködését. Majd említést tett a jövőbeni beruházásokról, így Kiss Zsigmond utcai kerékpárút, járdák, játszótérfejlesztés, amelyek a Kertváros fejlődését is eredményezik.

A Városfejlesztési Bizottság elnöke, Antal Balázs Tibor elismeréssel szólt a Jövőnkért Néptáncegyüttes eredményeiről, és hozzá tette, sok olyan helyiséget tudjunk rendbe hozni, amelyet ilyen tehetséges fiatalok közössége használ. Ne csak a városközpontban, a város minden pontján legyen nyoma a fejlődésnek és jöjjenek létre kiemelt helyi létesítmények. Megköszönte a Kosárlabda Klub, a kivitelező és minden közreműködő munkáját.

Az iskola igazgatója, Szemerédi Endre 560 tanulójuk és a pedagógusok nevében köszönte meg a beruházást, azzal az örömmel, hogy több szakosztály is megelégedéssel használhatja ezután a 21. század elvárásainak megfelelően megújult tornatermet.

A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Keller Jánosné vette át a szót ezután, elmondta, hogy három szó jellemzi leginkább az iskola tevékenységét, a tehetség, a hagyomány és az ifjúság. A Jövőnkért Néptáncegyüttes immár 14 éve szentesi, csongrádi, vásárhelyi, tiszaalpári táncosok, a néphagyományok ápolása iránt elkötelezett fiatalok munkáján alapul, akik időközben hazatérnek az egyetemről, a távoli munkahelyről, hogy itt tudjanak lenni Szentesen az edzéseken, és sorra szülessenek a szebbnél-szebb eredmények, minősítések. Bagi Ferenc néptáncpedagógus, táncművészeti szakértő őrzi bennük ezt a lángot, és mennek, és adják tovább az élményt, a gyönyörű népviseletek varázsát.

Kellerné Marika szerint a néptáncos fiatalok olyan boldog, magával ragadó emberek, akik teljes szívvel teszik, amit tesznek, tanulnak újra és újra, isszák magukba a népi kultúrát. Majd megköszönte a támogatóik, segítőik, a közreműködők áldozatkészségét.

A néptánc gálát dr. Demeter Attila alpolgármester nyitotta meg, meglátása szerint a néptánc, a népi identitás őrzője méltatlanul szorul háttérbe napjainkban más táncokhoz képest. A néptánc nyelvezete koránt sem egyszerű, az egyes tájegységekre jellemző dialektusok, a tánc eszközei különös jelentőssel bírnak, s azok használata is jellegzetes. Elmondta, hogy nálunk, Szentesen 1977-ben indult el a táncház mozgalom, majd igen hamar elmaradt. Ma azonban szerencsére Szentesen is biztosított az utánpótlás, s kellenek ezek az alkalmak, amikor a színpadon mutathatják meg mindazt, amit tudnak.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.