Országos bajnok elsősegélynyújtók

Az Országos Elsősegély-ismereti Verseny döntőjében első helyen végzett szakgimnáziumi kategóriában a Saviours csapata, melynek tagjai: Boták Etelka (Boros Sámuel Szakgimn., Szentes, 12.b), Komár Noémi (Boros Sámuel Szakgimn., Szentes, 9.c) és Giricz Anna (Csongrádi Batsányi János Gimn., 12.f) tanulók voltak.

A csapatot Berezvai Debóra védőnő és egészségügyi tanár (Boros Sámuel Szakgimn.) kísérte a versenyre, aki végig biztatta, hasznos tanácsokkal ellátta őket.
A verseny februártól kezdődően 3 internetes fordulóból állt, ezekben a fordulókban Sipos Réka (mentőtiszt hallgató) volt a csapat nagy segítségére, aki átnézte a feladatsorokat, tanácsokat adott.
Végül a legjobb 6 csapat, közülük a Saviours csapata elsőként jutott be a döntőbe, melyet május 26-27-én rendeztek meg Csillebércen. A pénteki napon volt az írásbeli forduló, ahol 70 kérdéses tesztre 60 perc állt rendelkezésre. A nap része volt a mindenki számára felejthetetlen mentési bemutató, melynek keretében a társszervek (mentők, tűzoltók, rendőrök) összehangolt munkáját figyelhették meg a versenyzők egy tömegbaleset ellátása során, majd újraélesztés oktatás keretében hasznos információkat sajátíthattak el tapasztalt mentődolgozóktól.

Etelka így értékelte a versenyt: „Az elsősegélynyújtást Katona Ágnes mentőtiszt szerettette meg velem általános iskolában. Az egészségügy iránt való érdeklődésem csak nőtt Debóra tanárnő odaadó munkájának köszönhetően. A versenyre való felkészülésünk remek hangulatban telt, hatalmas öröm számunkra, hogy a több évnyi munkánk végre elismerésre talált.”
Noémi így nyilatkozott:”Azt élveztem a legjobban, hogy azt csinálhattam a versenyen, amiről mindig is álmodtam, hogy segítsek másokon; emellett volt még egy szuper csapatunk is, ami miatt csak még jobb volt az egész”
„2011-ben Kátai-Benedek Beáta (Magyar Vöröskereszt munkatársa) vezetett be az elsősegélynyújtás rejtelmeibe. A vöröskeresztes versenyek mellett idén is beneveztünk erre a versenyre, és sikerült bejutnunk a döntőbe. Nagy kihívást jelentett a sokféle sérülés, rosszullét ellátása, hiszen nagyon sok mindenre oda kellett figyelni, de a verseny minden percét nagyon élveztem, igazi csapattá kovácsolódtunk össze.” – mesélte Anna.

Szombaton 8 órától kezdődött a szituációs verseny. 18 állomásból 15 állomáson különböző szituációt kellett megoldani. Volt többek között autóbaleset, áramütés utáni szívmegállás, amputáció, tömeges baleset egy átbulizott éjszaka után, konyhai, háztartási, munkahelyi baleset, stroke-os cukorbeteg, gázpalack robbanása miatt bekövetkezett baleset, csak hogy néhányat említsünk a feladatok közül.
Az elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlen volt a csapat összehangolt munkája, a sérültek számára folyamatos lelki segítség biztosítása, a csapattagok közti pontos és folyamatos kommunikáció. A sérültek osztályozása, a mentőszolgálat mihamarabbi értesítése nagyon fontos volt a beteg túlélési esélyének növeléséhez. A szituációk élethűek voltak, bármelyik ugyanígy megtörténhetne a való életben is.

 Giricz Anna

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.