Farkas Sándor országgyűlési képviselő a 2018 évi költségvetésről

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség szentesi irodájában május 25-én Farkas Sándor országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót, melynek során a 2018 évi költségvetés főbb céljait, az azt meghatározó számokat ismertette a jelenlévőkkel.

Elmondta, hogy a jövő évi költségvetés a kiegyenlítődés költségvetése, a pénzügyi kormányzatnak sikerül hét éve tartania a hiánycélt, miközben nőnek a bérek, s leszögezhető Magyarország erősödése. A Kormány kiemelt céljai közé tartozik 2018-ban is az adócsökkentés. Rendkívüli hangsúlyt helyez a kormányzat a következő években a családpolitikára. Magyarország Kormánya nem a migrációval, a bevándoroltatással kívánja megoldani az ország népesedését, hanem számos intézkedést tervez, hogy minél nagyobb legyen a gyermekvállalási kedv. Így nő a kétgyermekesek adókedvezménye is.
A kormányzat 2018-ban is kiemelt figyelmet fordít a fiatalok otthonteremtésének segítésére. A honvédelem, a terrorelhárítás, a határvédelem és a biztonságpolitika vonatkozásában növekvő források szerepelnek a költségvetésben. A Kormány szándéka szerint 2018 a munkából élők éve lesz, hiszen folytatódik a már kiterjedt társadalmi rétegeket érintő béremelés folyamata. 2010-2017 között a Kormány 700 ezer munkahelyet hozott létre. 2018-ban a munkanélküliség országos szinten a 4%-ot nem haladhatja meg. A KIVA 13%-os, a társasági adó 9%-os – ez Európában egyedülálló – és az EHO 20%-os lesz. 2018-ban a minimálbér 8%-kal, míg a szakmunkás minimálbér 12%-kal fog nőni. 2018-ban a Kormány 226 milliárdot kíván fordítani a fiatalok otthonteremtésére. 2018-ban a nyugdíjasokról sem feledkezik meg a kormányzat, 3%-os nyugdíjemelésre kerül sor. Amennyiben a 2017-es tervcélok teljesülnek, ez esetben minden magyar nyugdíjasnak ún. nyugdíj prémium jár.
A gyermekétkeztetésre mintegy 79 milliárdot kíván fordítani a kormányzat. A határvédelmet, az ország biztonságát továbbra is kiemelt feladatként kezeli, 2018-ban biztonságpolitikára 500 milliárd forint került beépítésre. Hat éve nő folyamatosan a magyar gazdaság, az uniós átlagot meghaladó mértékben. A kormányzat a jövő év vonatkozásában 3%-os inflációt tervez. Az egészségügyre plusz 102 milliárd, 81 milliárd az oktatásra, további plusz 15 milliárd forint került az idei évhez képest betervezésre. A 2018-as költségvetés tartaléka 200 milliárd forint.
Említette még, hogy a nemzeti konzultációs lapok folyamatosan érkeznek, közel 1,7 millió érkezett eddig vissza. Soha ennyien nem vettek még részt a Nemzeti Konzultációban. Az egész EU-ban egyedül Magyarország olyan uniós tagállam, ahol megkérdezik a polgárokat is az ország sorsáról.
Végezetül bejelentette, hogy a hagyományoknak megfelelően Fábiánsebestyénben június 10-én ismét megrendezik a Juniálist. Gazdag programról gondoskodtak a szervezők, s mindenkit várnak szeretettel.
Dr. Dóczi Margit

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.