Retro-pelenka

Furcsa a két szó együtt, de a cikk végére, remélem, megérti a Kedves Olvasó, hogy mire is gondoltam…
RETRO azaz, a múltat idéző divat indult el nem is olyan régen. A 70-es 80-as évek köszönnek vissza a zenében, az öltözködésben és az élet más területein is. Azt is fel kellene idézni, hogy hogyan látták el az édesanyák a gyermekeiket ebben az időszakban.

Csak egy dolgot akarok kiemelni, a régi textil pelenkát. Akkortájt sokat mostak az anyukák, de meg is volt ennek az eredménye: a gyerekek szobatiszták lettek 2-3 éves korukra. Kellemetlen volt a teli nadrág, így azonnal jelezték a kicsik, hogy segítségre szorulnak. Nem szerették az állandó vetkőzést, öltözködést és így hamarabb váltak szobatisztává. Ma már annyiféle pelenka van a piacon, hogy alig tudjuk az előnyeit számba venni: kiváló, nedvszívó. Nem is készteti a gyermeket arra, hogy jelezze a szülőnek, hogy cserélni kell a pelenkát. Kényelmessé teszi a kicsit, és nem motiválja, hogy minél hamarabb szobatisztává váljon. A gyerekek elérik a 2.5 -3 éves kort és még mindig ott a „nagy nadrág”: a kiváló, a nedvszívó. Az új törvények szerint már 2.5 éves korban óvodába lehet íratni kislányunkat/kisfiunkat. Néhány évvel ezelőtt feltételeket szabott az óvoda arra vonatkozóan, hogyan kerülhet az intézménybe a leendő óvodás, az első ezek között a szobatisztaság volt. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyerekek nemhogy 3 éves korukra, de később sem válnak szobatisztává. Kellemetlen ez a szülő, a gyerek és az óvodában dolgozók számára is.
Mit lehet ilyenkor tenni? Számos cikk foglalkozik ezzel a problémával, nem akarom ezeket ismételni, de ha a gyerek helyébe képzeljük magunkat, lehet, hogy mi sem törekednénk arra, hogy minél hamarabb szobatisztává váljunk. Kényelmes a „nagy nadrág”, nem hűt, mert elnyel mindent, a kiváló, a nedvszívó. Nem kell annyit vetkőzni, öltözni. Tehát a szülőnek kell lépnie. Javaslom, hogy a nyári időszakban próbálják ki a retro pelenkát. Hátha hamarabb megunja a gyerek a kellemetlen érzést, jelzi a problémát. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb és jóval kevésbé környezetszennyező, bár több figyelmet igényel a szülőtől, mert „venni” kell a gyermek „adását” és reagálni rá.
A témát azért feszegetem ennyire, mert az óvoda felveszi a két és fél éves gyerekeket. Az eddigi tapasztalat a szobatisztaság terén nem túl kedvező. Ne kerüljön senki sem kellemetlen helyzetbe, sem a gyermek, sem a szülő, sem az óvónő. Amikor a kiscsoportos elkezdi az óvodai életét, ne az legyen a legnagyobb probléma, hogy hord-e „nagy nadrágot” vagy nem, mert az óvoda egy nagyszerű hely, ahol játszani lehet, barátokra lelni, jókat enni, tanulni és még számos más nagyszerű dolgot lehet csinálni.
Szobota Imréné ny. óvónő

A Pálmások Szövetsége
rovata
Legyen a pálma mindenkié!
www.palmasok.hu

Egy hozzászólás “Retro-pelenka” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41234 online lapszámunkban. Mentés saját gépre az olvasásért!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.