A hónap könyve

A múlt héten immáron 24. alkalommal várta vendégeit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményévé vált találkozó bemutatkozási lehetőséget biztosított az íróknak, üzletkötési és szellemi fórumot a szakmának, a magyar és külföldi könyvkiadóknak, könyvkereskedőknek és könyvtárosoknak. Idén 28 ország képviseltette magát. A látogatók csaknem 50 ezer kötet könyv közül válogathattak a Millenárison.
A négynapos eseménysorozat egyik leglátogatottabb helyszíne most is a Gyermek(b)irodalom volt, ahol a legkisebbeket a könyveken kívül egyéb színes programok is – a többi közt mesemondás, bábelőadás, koncert és közös éneklés, vetélkedők – várták.
Az április 23-ig tartó kiállítás díszvendége Orhan Pamuk Nobel-díjas török író volt. Erre az alkalomra jelentette meg a Helikon Kiadó Cevdet Bey és fiai című könyvét.
Orhan Pamuk regénye három nemzedéken átívelő családtörténet. Az apró mozaikdarabkákból kirajzolódó, tablószerű elbeszélés hétköznapi pillanatképeket tár az olvasók elé, mégis érzékenyen világít rá azokra a problémákra, amelyek a mai napig feszítik a török társadalmat.
Cevdet Bey a 20. század elején válik gazdag török kereskedővé.
Álma egy “óraműpontossággal működő”, nyugatias család, ahol a legfőbb érték az összetartozás és a békés, nyugodt élet.
Az író műveiben posztmodern stílusban mutatja be az Európa és Ázsia, a hagyományok és a modernitás között választásra kényszerülő Törökországot.

Lantos Eszter

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.