Édesanyák ünnepe

A világon mindenütt ünnepelt nap az Anyák napja, igaz különböző időpontokban. Ez az egyetlen ünnep talán, amire minden gyerek készül, meglepetést készít, gyűjtögeti a zsebpénzt egy szál virágra. Természetesen ebbe segítenek az apukák is, ha szükséges. Az apróságoknak ők veszik meg, a kicsik pedig csillogó szemmel átadják a meghatódott anyukáknak és nagymamáknak.

Az Anyák napja ünneplése az ókori Görögországba nyúlik vissza, a tavaszi ünnepséget Rhea tiszteletére rendezték, aki az istenek anyja volt, s vele együtt ünnepeltek minden édesanyát.

Angliában, az 1600-as években a kereszténység elterjedésével vallási színezetet kapott. Akkor a húsvét utáni negyedik vasárnap volt az anyák napja. A családtól messzi szolgálók erre a napra szabadnapot kaptak, hogy haza utazhassanak, s együtt töltsék a napot édesanyjukkal. Erre készítették el az anyák sütijét is.

Az Egyesült Államokban jóval később volt az első Anyák napja, 1872-ben. Innen hozta az ötletet hazánkba Petri Pálné, államtitkár feleség. Az első ünnepséget, 1925. március 8-án tartották a MÁV gépgyárban. Az ünnepet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt karolta fel, s ezt a mai időponthoz közelítve, a májusi Mária ünnep hagyományával kapcsolták.

1928-tól miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepségek közé sorolta. Ezzel még találkozunk napjainkban is, amikor a gyerekek osztálykeretben köszöntik édesanyjukat és nagymamájukat. Ez a semminél biztosan jobb, bár szerintem ennek családi ünnepnek kellene lennie. A gyerekeknek meg kell tanulni egyedül örömet szerezni, annak, akitől az életet kapták, s nem elfelejteni, s nem csak elhadarni szeretlek anya. Sajnos erre is van példa, aki 12 éves korára nem tudta mit ünnepelünk május első vasárnapján. Nem beteg gyerekről van szó, jó tanuló lányról. A szál virág mellé sok szép rajzot kapnak az anyukák, akik boldogan őrzik a kezdeti szinte firkáktól a komolyabbakig. Aranyos meglepetés reggel a terített asztal s a gyerek által készített reggeli, esetleg a kicsiknél az apukák segítségével, a reggeli kávé, amit ágyba visznek anyának, mert ünnep van. Természetesen ezen kívül ezeregy meglepetés lehet még, az a lényeg, hogy legyen valami más, mint a szokásos vasárnapokon. Persze jó lenne, ha nemcsak ezen a napon szereznének a gyerekek örömet édesanyjuknak, hanem más napokon is. Kivennék kezükből a nehéz táskát, nem követelőznének, s várnák el, hogy mindent megcsináljon helyettük az anyukájuk. Szerencsére ilyen is előfordul, különösen azokban a családokban, ahol az apuka jó példával jár elő, segít feleségének a mindennapokban is, irányítja a gyereket.

Többen már csak a temetőben fejezhetjük ki édesanyánknak, nagymamánknak köszönetünket, hálánkat. Róluk sem szabad megfeledkezni, hisz ők is édesanyák, akik szerették gyerekeiket, mindent megtettek értük, amíg lehetett. Most fentről figyelik, óvják már felnőtt gyermekük, aki örökre a kisfiúk, kislányuk marad.

Hazánkban május első vasárnapja Anyák napja. A szokásos virágok, orgona, tulipán, gyöngyvirág már elnyílnak lassan, remélem azért mindenki talál szép virágot, amivel köszönti édesanyját, nagymamáját.

Tisztelettel köszöntöm édesanya és nagymama olvasóinkat!

füredi zsuzsa               

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.