Megkezdődött az idei csúcs a DélKerTÉSZ-nél

A napokban tartotta éves közgyűlését a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. 2016 év eredményeiről és a 2017 évre vonatkozó tervekről kérdeztük Ledó Ferenc elnök-ügyvezetőt, aki elmondta:

– Az elmúlt évben 35816 tonna zöldségforgalmat teljesítettünk. A paprikafélék kimagasló eredménye mellett az ipari zöldborsó és paradicsomértékesítés közel 3000 tonna többletet hozott a korábbi évhez képest. Összességében közel 1.5 milliárdos árbevétel növekedést tudtunk realizálni, így a DélKerTÉSZ tavalyi zöldségforgalma 7283 milliárd forintot tett ki, amit tovább növel az inputanyag árbevétel, összesen 9040 milliárd forintra. Elégedettek lehetünk tehát a tavalyi év eredményeivel.
Ledó Ferenctől azt is megtudtuk, hogy a friss zöldségek 93%-a négy nagy áruházláncban kerül értékesítésre. A zöldségfélék mintegy 70%-a belföldi piacon, közel 30%-a pedig exportra, elsődlegesen a német piacra irányul. Az export tevékenységet a Hortico Régió 2009 Kft, valamint a dombegyházi EUROTÉSZ végzi. Ez utóbbi társvállalkozás, és a DANZA Kft a dinnye export fellendítésében vállalt hatékony szerepet 2016-ban. A DANZA Kft 568 kamionnyi dinnye értékesítésével közel 800 milliós forgalmat bonyolított le.
Az előző évben a Délalföldi Kertészek Szövetkezete 450 millió forint, értékben nyújtott tagjai számára termelési hitelt palánta és inputanyag beszerzésre – említette.

Érdeklődésünkre a beruházásokról is szólt az elnök úr: – 60 millió forintot költöttünk tavaly csomagológépek és az anyagmozgatáshoz kapcsolódó eszközök beszerzésére, informatikai fejlesztésekre. 2017-re a beruházási tervünkben 130 millió forint szerepel. Folyamatban van az új válogatócsarnok építése, amely a hidegfóliás szezon kezdetére elkészül. Folytatjuk az udvar aszfaltcseréjét, a többéves programra évente közel 15 millió forintot fordítunk. Idén is vásárolunk informatikai eszközöket, paprikaosztályozó gépeket, emelőtargoncákat, műszaki berendezéseket – mondta.
A 2017 évre tervezett számadatokról szólva vázolta:

– A 2016 évi 35 ezer tonnás zöldségforgalomhoz képest a 2017 évi terv 44175 tonna. A szerződéskötéseink többletet mutatnak a TV és kápia paprika vonatkozásában. Szinten marad a hegyes erős paprika forgalmunk. A felgyői új 3 hektáros üvegház csatlakozásával a paradicsom forgalmunk 7000 tonnát elérő növekedésére számítunk. Az ipari növények termesztése 110 hektár helyett közel 200 hektáron történik. 18000 tonnáról szólnak a beszállítói szerződéseink. Összességében 2017 évre több mint 600 millió forintos árbevétel növekedést prognosztizáltunk.
A kemény hideg napok után mára elkezdődött a, remélhetőleg ősz végéig kitartó, csúcs a DélKerTÉSZ-nél, ami azt is jelenti, hogy van olyan nap, amikor 40-50 millió forint értékű áru hagyja el a telepet.
– Elnök Úr! Köszönöm a tájékoztatást.
Dömsödi Teréz
(Fotók: DélKerTÉSZ)

Egy hozzászólás “Megkezdődött az idei csúcs a DélKerTÉSZ-nél” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41188 online lapszámunk 3. oldalán. A “Megjelenít…” piros linkről letöltve, saját gépre mentve olvasható!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.