“Eljött a szép húsvét…”

A húsvét a kereszténység nagy ünnepe. Jézust Poncius Pilátus ítélete után „nagy pénteken” keresztre feszítették, s majd harmad napra feltámadott.
Jézus kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, s feltámadásával győzelmet aratott a halál felett.
A húsvét a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének is ünnepe. Ezt bizonyítják a tavaszra kinyíló virágok, amik színesítik a kerteket, javítják hangulatunkat, gyönyörködtetik a szemet.

A zsidó vallású emberek a pészahot ünneplik – kikerülést, elkerülést jelent- az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt.
Húsvét hétfői népszokás a locsolás, ezért vízbevető hétfőnek is nevezik. A víz, tisztító erejébe vetett hit a szokás alapja. A Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni, de az örömhír megosztásának akarata erősebb volt.

A húsvétot a termékenységtől elválasztani nem lehet. Az emberek régen bő termést, jó állatszaporulatot kívántak maguknak.
Így talán érthető a nyúl és a húsvét kapcsolata, hiszen a nyúl szapora állat. Az ajándékozó nyuszi csak a XVI. századtól jelent meg, ajándékot hozva a gyerekeknek. A tojás az élet ígérete, így természetesnek vehetjük e két dolog húsvéthoz kapcsolódását.

Szerkesztőségünk, és a Mosolygósabb Régióért Egyesület tagsága
áldott húsvétot kíván minden kedves Olvasónak!

Az idén, a nagy pénteki munkaszüneti nappal hosszabb lesz ez a tavaszi ünnep. Kikapcsolódásra, családi együttlétre alkalmas, de figyeljünk kicsit egymásra is, próbáljunk meg legalább. Élvezzük a várva várt tavasz közeledtét, a húsvét ünnepét, örülve Jézus feltámadásának.
Áldott húsvéti ünnepet kívánok mindenkinek.
füredi zsuzsa

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.