Emlékezés és koszorúzás

Április 4-én kora délután Szentes és Csongrád város önkormányzata, a Magyar Birkózó Szövetség, valamint a Dr. Papp László Birkózó Egyesület, és annak csongrádi szakosztálya megemlékezést rendezett a Lőrincz Márton téren az olimpiai tölgy ültetésének 80. évfordulója tiszteletére.

A megjelenteket köszöntötte Szirbik Imre Szentes Város Polgármestere, aki tisztelettel idézte fel a 80 éve történteket. Szólt Lőrinc Márton és dr. Papp László birkózó barátságáról, s arról, hogy a berlini olimpia bajnokai a német rendezőktől egy-egy tölgyfa csemetét kaptak. Mivel Lőrincz Márton szülővárosába – Korondra – nem térhetett vissza, a facsemetét az őt fiául fogadó városnak, Szentesnek ajándékozta. Kitért a téren néhány éve növekedő fiatal fa történetére is, továbbá köszönettel és elismeréssel szólt a birkózó sport országos és helyi kiválóságainak eredményeiről.

Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok birkózó is szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte röviden a sportág magyar olimpiai sikereit, ám kiemelte: az 1936-os berlini játékok három magyar birkózó győzelmével zárultak. Ők mindannyian egy-egy tölgyfa csemetével tértek haza. Kárpáti Károly, aki a sportág pehelysúlyú olimpiai bajnoka lett, fája elpusztult a második világháború alatt, azonban a közelmúltban ültettek helyette a Testnevelési Egyetem kertjébe. Zombori Ödön a sportág szabadfogás légsúlyú bajnoka ugyancsak Budapesten ültette el a tölgyfát. Lőrincz Márton, aki a sportág kötöttfogás légsúlyú bajnoka, Szentesnek adományozott fája előtt tisztelgünk. Kiemelte dr. Papp László szerepét Lőrincz Márton felkészítésében, s azt, hogy a székely sportoló idegenben is mindig jó szívvel gondolt vissza városunkra.

A megemlékezés koszorúját az emléktáblánál sokan helyezték el, így Szentes Város Önkormányzata, Csongrád Város Önkormányzata, a Magyar Birkózó Szövetség, a HSzC Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola, Szentes Város Sportolói képviselői, az Árpád Szabadidős Egyesület és a Szentes Városért Civil Fórum, továbbá a Dr. Papp László Birkózó Egyesület és Csongrádi Szakosztálya képviselői is.

Kép és szöveg: dite

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.