Gyógyító mákolaj

Az emberiség már több évszázada használja a mákot, nemcsak energiaforrásként, hanem mint a legkülönbözőbb gyógykészítmények alkotóelemét is. A mák szláv eredetű szó, akár a görög mékón vagy a német Mohn, ugyanarra az indoeurópai szóra vezethető vissza.

Gömbölyded toktermést hozó lila, piros vagy fehér virágú gazdasági növény. Vallásos szertartásokban a sumérok már Kr.e. 3000 körül használták a mákféléket. Kínában is régi kultúrnövény, az első írásos adatok Kr.e. 8. századból valók. Magja nagyon gazdag olajban, kellemes íze miatt már az ókorban is étolajnak használták.
Homérosz az Iliászban említi a mákot, mint növényt. Régebben a gubóból a népi hagyomány szerint az emberek teát főztek, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére. Ma már ez elavult és egyáltalán nem javasolt felhasználási terület. Mákból nyerik a morfint és a kodeint, amelyek fontos fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.
A mákszemekből hidegen sajtolt olajat készítenek, amelyet biztonsággal lehet alkalmazni akár hosszabb távon is. A mákolaj zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is. A mák olajának rendszeres használatával – ami tartalmaz olajsavat és linolsavat – csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is. Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis, stroke és az embólia kialakulása. Nagyon magas a vastartalma, ezért rendkívül jótékony hatású lehet vérszegénység esetén is. A mákolaj a már említett telítetlen zsírsavak mellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot. Eredményesen hat a bőr, a haj, a köröm és a csontok állapotára, megelőzhető vele a csontritkulás. A máknak, illetve a mákolajnak ismert a központi idegrendszert nyugtató hatása, csökkenti a stresszt, amely korunk népbetegsége.
A mákolaj készítmény kizárólag természetes, minőségileg gondosan ellenőrzött alapanyagból, az érett mák hidegen sajtolt natúr olajának felhasználásával készül. Nagy előnye a készítménynek, hogy a méhviasszal stabilizált kapszula nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját és a gyomorsav sem közömbösíti a hatóanyagokat, ennek köszönhetően a vékonybélben nagy biztonsággal, gyorsan felszívódik.

’Dr. Rideg Róbert
természetgyógyász,
fitoterapeuta
Energy szakoktató
e-mail: ridrob@freemail.hu, tel: 06-70-282-0427

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.