Gazdaságfejlesztés Szentesen – Kérdőíves felmérés a vállalkozások körében

Március 16-án délelőtt, sajtótájékoztató keretében jelentette be Szirbik Imre polgármester és Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentes térségi elnöke, hogy Szentes Város Képviselő-testülete áprilisra készülő gazdaságfejlesztést értékelő előterjesztéséhez kérdőíves felmérést kezdeményeznek a helyi vállalkozások körében.

Bocskay István ipari park referens utalt a korábbi, 2012-es előterjesztést megelőző felmérésre, akkor is a vállalkozásokat foglalkoztató legfontosabb kérdésekre kerestek válaszokat azért, hogy a segítés módját ki lehessen dolgozni. Most arra kíváncsiak, hogy az eltelt időszak milyen aktualitásokat vet fel, milyen most a szféra helyzete.
A gazdálkodás feltételrendszere már abban is jelentősen megváltozott, hogy 2012-ben viszonylag magas, 7%-os volt térségünkben a munkanélküliség, ma viszont gyakorlatilag érdemi munkanélküliségről nem beszélhetünk a térségüben. A vállalkozások számára inkább az okoz gondot, hogyan vonzzanak megfelelő munkaerőt más térségekből a feladataikhoz – mondta Szirbik Imre. Majd hozzá tette: Ebbe a helyzetbe negatívumként van szerepe annak, hogy az országból, így városunkból is nagyon sok fiatal ment el a jobb megélhetés érdekében külföldre.
Az utóbbi időben a gazdaság eszközrendszere is megváltozott a polgármester szerint, ugyanis az önkormányzat csak a kormányzat engedélyével vehet fel hitelt, tehát míg korábban a hitelkamat átvállalásával tudta a vállalkozások támogatását vállalni, ma ez a megoldás okafogyottá vált, mivel a kamattámogatás sem jelentene valós segítséget a vállalkozások számára.

Majd utalt az indítandó felmérés lényegére, azt szeretnék, ha minél többen visszajuttatnák a hivatalba a kérdőívet, s ezáltal kiderülhessen, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló erőforrásokkal hogyan tud a vállalkozások igényeinek, elvárásainak megfelelő segítséget nyújtani. Esetleg mit tud tenni azért, hogy haza vonzza azokat a fiatalokat, akik mégsem kívánnak külföldön letelepedni, szülővárosukban szeretnének boldogulni.
Összetalálkozott a kamara és az önkormányzat szándéka, mi szerint a gazdaságfejlesztési stratégia felülvizsgálata kamarai javaslatra is történik, és éppen a kamara javaslata a kérdőíves felmérés összeállítása – hallhattuk Horváth István térségi kamarai elnöktől, aki mindemellett a következőkre is utalt:
-Ismerni kell, hogy a vállalkozások milyen segítséget szeretnének, milyen megrendelésekre számíthatnak az önkormányzat részéről. Ehhez ismerniük kell azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyekkel az önkormányzat számol. Felhívta a szféra szereplőinek figyelmét a március 23-án rendezendő fórumra és kamarai beszámolóra, amely kiváló alkalom lesz az informálódásra. A fórumon bárki térítésmentesen részt vehet, akár tagja a kamarának, akár nem.

Bocskay István az elhangzottakhoz hozzá tette, hogy a képviselő-testületi előterjesztés összeállításához ez a sajtótájékoztató volt az első lépés, a második a szóban forgó vállalkozói fórum lesz március 23-án. A harmadik lépcső pedig a kérdőíves felmérés, amelyet postán minden érintett vállalkozó megkap, az önkormányzati nyilvántartások szerint. Így mintegy 4000 gazdasági szereplő számíthat a napokban a levél érkezésére. Kérte, hogy a kitöltött kérdőívet mielőbb, de legkésőbb április 5-ig juttassák vissza a hivatal részére. Ha valaki úgy kapja meg a kérdőívet, hogy már nem folytatja a tevékenységét, vagy nagyon rövid ideje vállalkozó, ezért még nem jut el hozzá, elnézést kér. A kérdőív elektronikusan ugyanis nem lesz kitölthető.

Kép és szöveg: dt. 

 

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.