A szentesi pillangó párizsi hódítása

43 ország több ezer fodrászáé minden évben a lehetőség, hogy bekerüljön az immár 72 esztendeje alakult Haute Coiffure Francaise elnevezésű elit fodrászközösség világversenyébe, a HCF TROPHY tízes mezőnyébe. Minden év őszén jelenik meg a kiírás, így volt az elmúlt ősz folyamán is, amikor Tonomárné Dancsó Erika immár második alkalommal adta be pályázatát.

A szentesi mesterfodrász érdeklődésemre elmondta, hogy míg tavaly egyetlen magyarként vehetett részt a megmérettetésen, az idén, február 12-én már Magyarország is tagja lehetett a közösségnek, így hazánk és Szentes hírnevét öregbíthette részvételével. A sikeres pályázat a kitartó és folyamatosan önmagát megújítani képes, a továbbképzéseken aktív Dancsó Erika számára új lehetőség volt, elismerése mentorai, a francia Laetitia Guenaou és a lengyel Ada Tatomir számára is, akik a francia hajvágás és feltűzés nagymesterei.
A világversenynek idén is a Louvre adott otthont. Dancsó Erika szegvári származású modellt – Puskás Ágnes – vitt magával, a csapattal tartott Kovács-Diószegi Orsolya kozmetikus, aki Ági sminkjét készítette.
– Milyen sajátosságai voltak az idei versenyfrizurádnak?
– A pályázatban leírtakat kellett megvalósítani. Egy angyal, tündér finomságát, tisztaságát és szépségét mutathattam meg a L’Oréal nagyversenyén. Ezúttal is úgy készítettem el a frizurát, hogy előbb kollázst formáztam a trendekből, amelyek nekem is tetszenek. Majd a választásomhoz a természetből kerestem inspirációt. Most ez az inspiráció a pillangó volt. A hozzá illő színek a halványkék és rózsaszín, ami a hajban is megjelent. Modellem lengyel tervezésű ruhája jelképezte a pillangó testét. A natúr smink is az egyszerűséget, tisztaságot mutatva alkalmazkodott mindehhez. A divat trendből adódóan a haj egyik oldalon egyenes, a másikon hullámos – mondta.

A zsűri nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a haj, smink és frizura harmóniája jól kifejezze a készítő fodrászmester érzelemvilágát, belső egyensúlyát.
– Mennyire sikerült mindez?
– A maximumot hoztuk ki magunkból. Ági a 3. számmal lépett színpadra. Sikoly és kitörő taps fogadta. A verseny után sokan készítettek vele fotót. Jó volt ott lenni, részese lenni az eseményeknek, látni a példaképeimet munka közben. Közvetlenül élni meg az élményt, ahogy a művész kollégák, művészeti vezetőink alkotnak. Örömet és boldogságot éreztem mindvégig és bízom benne, sikerült is átadnom ezt az érzést a munkámon keresztül. Az álmaim teljesültek, leírhatatlan érzés, s mindebben a legszebb, hogy nagyon sokan szurkoltak, velem voltak, éreztem a szeretetüket.
– Mi következik ezek után?
– A HCF törekvése, hogy minél több fodrász ismerje meg a francia stílust és divat irányzatokat. A jövő héten Budapestre érkezik Letitia és oktatást tart. Még márciusban tervezem elindítani azt a mentálisan segítő közösséget, amelynek célja, mi-mindent tegyünk jól annak érdekében, hogy a vendégeink a lehető legszebbnek érezzék magukat.

Évente kétszer újul meg a párizsi divat trend, a képzéseken részt veszek, mert hiszek a fejlődés és szakmai megújulás szükségszerűségében. Ez visz előre saját stílusom formálásban is. Hálás vagyok mentoraim önzetlenségéért, igyekszem ezt az önzetlenséget adni tovább saját tanítványaim irányában.
– Milyenek a párizsi nők?
– Rendkívül nyugodtak, letisztultak. Látható rajtuk a boldogság, kiegyensúlyozottság. Könnyedek, lazák. Láthatóan jól élnek…
A világversenyben nincsenek helyezések, ahogy tavaly is, idén is egyetlen versenyzőt emeltek ki, a kazahsztánit. Ám a többiek, mind a kilencen ugyanolyan győztesek.

Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41083  online lapszámunk 2. oldalán teljesen más fotókkal.

Egy hozzászólás “A szentesi pillangó párizsi hódítása” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Írásunk olvasható a Városi Visszhang Facebook oldalán is újabb fotókkal.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.