Tanúfák és fiatal társaik – kiemelik a megújuló Petőfit

Ma reggel sajtótájékoztatón tájékozódhattunk a Szentes-házban a Petőfi Szálló megújuló homlokzatát kiemelő környező zöld növényzet kialakításáról. Baloghné Berezvai Csilla főkertész visszautalt a korábbi, a Kossuth tér 2010 évi megújítására, valamint a Városközpont Rehabilitációs pályázat fatelepítési programjára, amikor a környező Petőfi és Ady Endre utcát is érintően, 60 új fa elültetésével járultak hozzá a beruházáshoz.

Mára azonban a csoda is megtörtént, és Petőfi Szálló homlokzatát lassan láthatóvá lehet tenni. Elmondta, hogy a munka az idős fák megmentésével még tavaly megkezdődött. Az endoterápiás eljárás, valamint a gyökérinjektálás lehetővé teszi, hogy várhatóan még sokáig gyönyörködhetünk bennük a Kossuth utca felőli részen.

A Petőfi utcai oldalon csaknem minden fát el kell távolítani – hallhattuk. Két hársfa tanúfaként a szakszerű metszés, ápolás után fog emlékeztetni a hajdani időkre. A túlsó oldalon elültetett fiatal fák szépen fejlődnek, életképesek. A fák lombjának alakítása, formázása során arra is odafigyelnek, hogy a közvilágítást a azok ne zavarják.

Wittek Krisztina városi főépítész örömmel nyugtázta, hogy most már a hőmérséklet kedvezőbb a Petőfi homlokzat vakolási munkálataihoz. Elkészültek a régi portálok mintájára az újak. A restaurátorok dolgoznak. Falkutatás segítségével találták meg az épület eredeti falszínét, és halad a díszítőelemek, kovácsoltvas falikarok elkészítése is a régiek mintájára. Az épület tardosi vörös mészkő lábazatot kap, sőt a pincerácsokat is az eredetiekhez igazítják – tudtuk meg.

-dite-

 

Egy hozzászólás “Tanúfák és fiatal társaik – kiemelik a megújuló Petőfit” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A sajtótájékoztató további részletei hamarosan megjelenő ekönyvtáros lapszámunkban olvashatók!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.