Nehezen ismerhető fel az érszűkület

Nagy veszélyt jelent a stresszel teli, mozgásszegény életmód. Az elfogyasztott ételek minősége, a dohányzás káros hatásai tovább rontanak a helyzeten. Kevés idő van a vérnyomás figyelésére, a koleszterinszint és a vércukor szinten tartására. Mindezek súlyos betegséghez, az érszűkülethez vezetnek.

A vér egyre nehezebben tud áthatolni a szűkületeken, ami egyre komolyabb tüneteket okoz. Mik is ezek? Terhelés közben fájdalom jelentkezik, leginkább a láb görcsös fájdalma. Érszűkületnél hidegek a végtagok. Egyre kevesebb terhelést bír a beteg fájdalom nélkül. Kísérik memóriazavaros tünetek, gyakran szédül, fáj a feje a betegnek. Ilyenkor az érfalak merevebbek a beszűkült, elzáródott ér környékén, és a mellék erek kidudorodnak.
A tartósan fokozott vénás nyomás következménye a lábunk alsó részén, a boka körül jelentkezik, a hám, az irha és a bőr alatti szövet elhalása.
Előzmények: mélyvénás trombózis, elhízás, a vénás billentyűk elégtelensége, visz ér tágulatok.

Következzen most néhány jó tanács a probléma kezelésére.

Aki veszélyeztetett e betegséget illetően, jó, ha fekvéskor a lábát a szív szintjénél magasabban tartja. Ha ül, ne üljön keresztbe tett lábakkal, mert az nem jó a keringés szempontjából, ahogy nem tanácsos sokáig egyhelyben állni sem. Kerülje az alsó végtag szorítását (zokni, ruha féle, bokafix, harisnyák ne legyenek szorosak, ne vágjanak). Ügyelni kell továbbá a megfelelő folyadékfogyasztásra. Aki érszűkületes, ne használjon vizes pakolást, jeges pakolást, melegítő párnát sem. Az alkoholfogyasztást kerülni kell.
Fordítson figyelmet a kényelmes lábbeli használatára.
Kezeljük rendszeresen a lábunkat, masszázs és krémezés javallott.
Naponta ellenőrizni kell a lábunkat, nincs-e rajta gyanús bőrelváltozás. Ha igen, azonnal szakorvoshoz kell fordulni. A lábunk körmeit mindig tartsuk rendben.
Orvoshoz kell fordulni ha a végtagon hőmérséklet változás vagy fájdalmas váladékozás jelenik meg. Nagyon fontos, ha már kialakult a fekély, az otthoni ápolás. Mindenképpen fogadjuk meg a szakember tanácsát, hogy milyen eszközöket, krémeket használjunk, hogyan ápoljuk lábunkat, testünket, hogy minél gördülékenyebben tudjunk együtt élni a betegséggel.

Csordásné Ani
természetgyógyász,
fül akup. oktató

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.