SZJA bevallás – Újított a NAV

Mind az összes 3,8 millió fő magánszemélynek elkészíti a NAV az adóbevallását, ha kéri, ha nem. A 2016. év „próba” év lesz ebből a szempontból.

Azok a magánszemélyek, akik ügyfélkapuval rendelkeznek, március 15-e után várhatják, hogy a NAV az ügyfélkapura kiteszi a részükre elkészített bevallási tervezetet. Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, még most nyithat. Az okmányirodákban ezt ingyenesen el lehet intézni.
Aki nem szeretne az ügyfélkapuval foglalkozni, neki az a lehetősége, hogy február 15-ig személyesen bemenjen a NAV-hoz, és egy adatlap kitöltésével kérelmezze azt, hogy részére postázzák ki a bevallás tervezetet.
Ha ezzel sem kíván élni, akkor marad a hagyományos önadózás keretében benyújtott adóbevallás.
Bármelyik módszert is választja a magánszemély, ha a kezébe kerül a tervezet, át kell néznie és egyeztetnie kell az adatokat a nála lévő munkáltatói, illetve egyéb kifizetői dokumentumokkal. Ha nem tapasztal eltérést, akkor nincs teendő. A bevallás tervezet május 21-én felkönyvelődik a magánszemély folyószámlájára. Ezen javítani ezután már csak önellenőrzéssel lehet.
Ha azonban a magánszemély eltérést tapasztal a bevallási tervezet és a nála lévő dokumentumok között, akkor önadózás keretében kell az adóbevallását elkészítenie, és május 20-ig az adóhatóság rendelkezésére bocsátania. Természetesen ebben az esetben a bevallási tervezet nem fog felkönyvelődni, a beadott bevallás „erősebb”.
Tudni kell azt is, hogy a NAV nem készíti el a bevallását az egyéni- és társas vállalkozóknak, az őstermelőknek és az adószámos magánszemélyeknek. Ennek oka pedig az, hogy az Ő esetükben költségelszámolás lehetséges és erről a NAV-nak nincs információja. Egyébként a bevallás tervezetet a munkáltatók, kifizetők havi adatszolgáltatása alapján tudja elkészíteni a NAV.
A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértő rovata.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.