Változó szemlélettel a változó világban hogyan őrizzük meg a pénzügyi bizalmat – Hasznos pénzügyi, befektetési tanácsok

Az elmúlt évek bróker botrányai és a jegybanki alapkamat alacsony szintje (0,9%) sokunkat elbizonytalanít és kérdéseket vet fel. Hol tudom a pénzem biztonságban, hol és hogyan takarékoskodjak? Ebben az alacsony kamatkörnyezetben, hogyan érhetek el magasabb hozamot?

Ezek megválaszolásához érdemes tisztázni, hogy mi a megtakarításom (befektetésem) célja. Pl. vésztartalék képzése, vagy egy későbbi beruházás (lakás, autó, stb.), esetleg a nyugdíjas éveim anyagi biztonságának megteremtése, vagy gyerek/ek/ továbbtanulásának, életkezdésének finanszírozása, ill. valami egyéb cél. Mi számomra a legfontosabb? Biztonság, likviditás, hozam? A kérdések megválaszolásánál el kell dönteni, hogy a takarékosság célja milyen távra szól. A helyes döntés meghozatalában segítségünkre lehet egy pénzügyi tanácsadó.
Ne csábuljunk el hangzatos, de bizonytalan ígéreteknek. Rövidtávon elégedjünk meg a banki betéteken elérhető alacsony hozammal, az ajánlatok 0,05% – 0,9%ig kamatszintig terjednek. Természetesen ennél jobb ajánlatokat is lehet találni feltételekhez kötve (csak újpénz, a folyószámlára érkezzen meghatározott szintű havi befizetés, stb.) amivel az első megtakarítási időszakra ennél magasabb hozamok is elérhetők.
A banki lekötéseken kívül egyes biztosítótársaságok is ajánlanak rövidtávra is befektetési lehetőséget, amihez akár 6 hónap után hozzá lehet jutni nettó 2%-os kamattal. (Pl. Hozammax.) Természetesen minden lekötési időszak végén meg kell fizetni a kamatadót, és ha netán megint találtunk egy kecsegtető ajánlatot egy másik pénzintézetnél, akkor még a pénz felvétele vagy utalása utáni tranzakciós illeték tovább apasztja, vagy esetleg mínuszba is viszi az elért hozamunkat.
Jogos igény, hogy akkor hová tegyem a pénzemet, ha szeretnék megtakarítani, vagy a meglévő megtakarításomat hol tudhatom biztonságban? Ebben az alacsony kamatkörnyezetben hogyan érhetek el magasabb hozamot? Ha a célunk 5 évnél hosszabb, akkor más alternatívák mellett egy biztos pont lehet a biztosító társaságok folyamatos vagy egyszeri díjas életbiztosítási kínálata. Ilyen döntés meghozatala előtt is érdemes mérlegelni. Fontos szempont lehet, hogy a megtakarításunkra (biztosításunkra) milyen költségek rakódnak, hogy az elért magasabb hozamot ne emésszék fel a költségek. Ehhez segítséget nyújt a TKM (teljes költségmutató). http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20170131-publikacio.pdf. A megtakarítási életbiztosításoknál az MNB etikus életbiztosítási koncepciója és a 2017. január 1-től életbe lépett törvényi szabályozás, melynek fókuszában az átláthatóság mellett a megfelelő („fair”) ár-érték arány, a szigorúbb befektetési szabályok előírása áll, kellő biztonságot nyújthat számunkra. Ha el szeretnénk kerülni a kamatadó megfizetését, szintén logikus döntés lehet az egyszeri díjas életbiztosítás 5 éves, a folyamatos életbiztosítások esetén minimum 10 éves tartammal.
Amennyiben megtakarításunk mellé még 20% adókedvezményt is igénybe szeretnénk venni, erre lehetőséget nyújtanak a nyugdíjcélú megtakarítások. Nyugdíjbiztosítás, Önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla).
Ha a megtakarítási szándékunk lakás célú megtakarítás, érdemes legalább 4 év tartamú lakástakarék pénztári szerződést kötni plusz 30% állami támogatással.
Koltai Iván
pénzügyi és
befektetési tanácsadó

A ROVAT A PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE MEGBÍZÁSÁBÓL KÉSZÜLT. LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.