A szentesi póló megkerülhetetlen ikonja távozott – Kiss “Ottóbá”emlékére

A napokban kaptuk a lesújtó hírt, hogy “Ottóbá” elment. Ő volt az a sportvezető, akinek az életútja generációkon keresztül fogta keretbe a Szentesi Vízilabdát, Ő volt a nagy idők tanúja. Lélekemelő története példaként áll előttünk. Olyan sportvezető nagyságokkal “szolgálta” a pólót 1957 óta (45 éven keresztül, köszönjük), mint Náday, dr. Haraszti, dr. Rébeli, Kádár, Kozák vagy olyan legendás játékosoknak intézte a dolgait, mint Dobossy, dr. Filep, Mikó, Dongó, dr. Tóth, Soós, Pengő, Horváth Cs, Berki, Pellei, Tóth L. és sorolhatnánk még sokáig a nagyszerű pólósok neveit. Sohasem tartotta magát (a klasszikus értelemben vett) sportembernek, csak a háttérben dolgozó “szürke munkásnak”, de mégis a legnagyobbak, mint Gyarmati, dr. Szívós, Gallov, dr. Faragó, Kemény stb.., barátságát, elismerését sikerült kivívnia. Ő testesítette meg a technikai vezető fogalmát!

Helyén való volt az a megállapítás, miszerint Ottóbá a szentesi uszoda “tartozéka”, aki 45 éven keresztül szolgálta a pólót. Kijelenthetjük, hogy nélküle a szentesi vízilabda nem tartana ott, ahol napjainkban. Akkor volt boldog, akkor volt igazán elemében, amikor az uszoda sajátos illatát érezhette, s a gyerek zsivajtól még a saját hangját sem hallotta. Sajnos jellegzetes alakja az utóbbi években ritkán tűnt fel a második otthonát jelentő Ligeti strandon. Nagyon örült, amikor a Magyar Vízilabda Szövetség és szeretett Klubja 86 éves születésnapja alkalmával felköszöntette Szentesen, s annak is, hogy pár héttel ezelőtt itthon járt (a sorstól kapott egy utolsó ajándékot) az uszoda névavatói ünnepségén, és találkozhatott – még – barátaival.
Egyik szemünk sír, hogy Ottóbá elment, de a másik szemünk nevet, mert emléke örökké bennünk él tovább. Immár az égi medence körül intézi az ügyeket, régi sporttársaival ott fent ismét egy csodálatos csapatot alkotnak. Nekünk, utódoknak kötelességünk ápolni a hagyományokat, emlékeket, mert ahogyan Vörösmarty is írta,”a … múltat tiszteld a jelenben, s tarsd a jövőnek …”!
Drága Ottóbá sohasem fogunk elfelejteni, emlékedet szeretettel fogjuk ápolni (s a Tőled kapott örökséget építeni fogjuk tovább), mert “…csak az hal meg, akit elfelednek …”.
Hajrá Szentes! Béke poraira!

Dr. Dömsödi József

Megjelent: http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41034 online lapszámunk 4. oldalán.

Kiss Ottótól tisztelői február 18-án szombaton 11 órakor vesznek végső búcsút a Kálvária temetőben.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.