“Szépnek lenni kötelesség” – Miért hasznos a kismama torna?

A kismama torna a gyógytorna nőgyógyászati szakterületéhez tartozik. Természetesen először a fővárosban voltak foglalkozások, majd városunkban, vidéken elsőnek indult el, s tart napjainkban is.

Gyökerei régre nyúlnak vissza, hiszen Madzsar Alice – a gyógytorna megteremtője – már szervezett kismamáknak mozgásos foglalkozásokat a XIX. században. Vallotta „Szépnek lenni kötelesség”s a nőknek erről nem kell lemondaniuk áldott állapotukban sem.
Sokan mondják ma is, mozgok én egésznap, elég ez nekem. Ez mind nagyon jó, de…
Ezeken a foglalkozásokon célzott mozgás van, figyelembe véve, mire van szüksége a magváltozott testnek, s milyen izmokat kell erősíteni, mire kell odafigyelni, s mit tud használni a kismama a szülés alatt.
Általánosan a törzsizmait erősítjük, kiemelten a hát és hasizmokat, a lumbális izomzatot, csökkentve ennek görcsösségét. Ebbe a részbe kapcsolhatjuk be a keringést javító gyakorlatokat a lábduzzadás enyhítésére. Nem szabad elfelejteni a derékfájást megelőző gyakorlatokat, hiszen ez a panasz sajnos elég gyakori.
A légző gyakorlatok különös fontossággal bírnak. A tornán tanulják meg a kismamák a szülés egyes szakaszaiban melyik légzés típust kell alkalmazni, hogy csökkentsék a fájdalmat, s végül segítsék a baba születését.
A lazítást nagyon szeretik az anyukák, s a tágulás szakaiban eredményesen alkalmazzák a légzéssel együtt, a visszajelzéseik alapján.
Ehhez kapcsolódik az immaginációs technika segítségével a kapcsolat felvétel a babával, olykor az elfogadást segítve, amikor a születendő baba neme ellentétes az eltervezettel.
Nagyon hasznos az intim torna rész, ahol a medencefenék izomzatát dolgoztatjuk meg, későbbi kellemetlenségek megelőzésére.
Természetesen a legfontosabb gyakorlat típusokat említettem csak.
Ez rendszeres mozgás, amit a kismamák megerőltetés nélkül végezhetnek.
Több fajta mozgásforma keverése nem ajánlott, különösen akkor, ha az áldott állapot előtt sem mozogtak rendszeresen.
Szentesen már régen, kb. az 1980-as évek közepétől vannak ezek a foglalkozások. Sőt a hajdani kismamatornás babák már kismamaként látogatták a tornát.
Természetesen, jó, ha az orvos tudtával jön a kismama, esetleg felhívja a figyelmet, hogy mire kell torna közben figyelni, hiszen ő kíséri végig az anyukák babavárásának izgalmas és szép időszakát.
A foglalkozásokról felvilágosítást a védőnők is adnak, a kezdetek óta támogatva ezt a fajta tornát.
S meg kell jegyezni, a kismama tornás babákat az anyuka később is engedi mozogni, a mozgás a gyerekeknek is örömforrás lesz. Az apukák sincsenek kizárva, megtudhatják, a szülőszobában hol és hogyan tudnak segíteni.
A mozgás egészséges ebben a különösen szép időszakban is.
füredi zsuzsa

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.