Új szenior világ- Európa csúcs, valamint öt új szenior korosztályos országos csúcs és három új alapcsúcs Szentesen az Évindító Szenior Hosszú távú és Összetett Sprintversenyen

A szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club rendezett a Dr. Rébeli Szabó József Sportuszodában. Az Iron Aquatics (Hosszú Katinkáék egyesülete!) a 4×100 méteres mix gyorsváltóban a hatalmas világ- és Európa-csúcsot úszott a III. korcsoportban. A váltó első tagja Shönek András országos csúccsal indított a 100 méteres gyorsúszásban. A VI. korcsoportban a szentesiek dr. Borzi Miklós, Melkuhn Dezső, Palásti KatalinBocskay Zsófia összeállítású csapata országos alapcsúccsal nyert. Szintén új alapcsúcsot úszott a Törökbálint csapata a IV. korcsoportban. Az 1500 méteres gyorsúszásban Reiner László, Hajdú László és Kalaus Valter szintén országos csúccsal nyertek korosztályukban. Ez utóbbi versenyzőnek a szám közben még 800 méteren is sikerült megdönteni az érvényben lévő csúcsot.

A közelgő Budapesti Világbajnokság miatt erősen felélénkült a Masters, azaz szenior korosztály érdeklődése. A szentesi rendezvény ranglista verseny, így sokan már azzal a céllal érkeztek, hogy érvényes nevezési szintet ússzanak. Négy országból, több mint 40 egyesület versenyzői álltak startkőre. A világbajnokság körülményeire készülve, valamint a hatalmas versenyzői létszám miatt az 50 méteres számokban ráindítást alkalmaztak a rendezők. A verseny szervezése és lebonyolítása óriási feladatot rótt a rendezőkre és a Szentesi Üdülőközpont dolgozóira. Több mint 60 versenybíró, rendező összehangolt és jól megszervezett munkájának köszönhetően nagyon jó véleményeket kapott versenyünk. Köszönjük a Szentes Városi Úszóklub versenyzőinek és szülőinek, valamint a többi önkéntes segítőnknek munkájukat.

Az egyesület valamennyi tagja kivette a részét a munkából, így csak nagyon kevesen tudtak elindulni a versenyünkön. Eredményeink:

Lukátsy Katalin: 1. hely 50 hát és 50 mell, 2. hely 50 gyors

Pászti Edit: 1. hely 50 gyors és 50 hát

Bodnár Istvánné: 1. hely 50 gyors, 2. hely 50 mell

Dr. Borzi Miklós: 2. hely 50 gyors, 3. hely 50 pille

Melkuhn Dezső: 2. hely 1500 gyors, 3. hely 50 pille

Ferke Gáborné: 2. hely 50 hát

Bíró Ágnes: 3. hely 1500 gyors

Szabóné Licsicsányi Rózsa: 3. hely 50 mell

Kovács Attila: 3. hely 50 hát

Palásti Katalin: 3. hely 50 hát

 

A Budapest Masters Világbajnokság honlapján az alábbi cikk jelent meg rendezvényünkről:

„ A 2017-es év első masters úszóversenyének keresve sem lehetett volna jobb helyet találni a több mint két évtizede „A nemzet sportvárosa” titulussal rendelkező Szentesnél. Mielőtt a résztvevők, köztük számos, az augusztusi FINA Masters Világbajnokságon favoritként induló úszó, a medencébe ugrottak volna, a szervezők több, az elmúlt évek eredményei alapján kiérdemelt díjat osztottak ki. Dr. Rentka László, a Debreceni Szenior Úszó Klub és Virágos Éva, a Szentesi Delfin versenyzője kapta meg a „Magyar szenior úszás örökös bajnoka” címet és oklevelet. A 2016. évi összetett csapat pontversenyben a sorrend Törökbálinti Senior ÚC, Budapesti Delfinek, Debreceni Szenior ÚK volt. A tavalyi egyéni összetett pontversenyben a nőknél Czifrik Hajnalka, Csikány Csilla és dr. Szokol Dianna, a férfiaknál dr. Gulyás Péter, Hajdú László és Tóth Csaba volt a sorrend.

A szezonnyitó viadalon a legnagyobb tapsot az Iron Aquatics 160-199 korcsoportú, Schönek András, Cerva Dóra, Marosi Melinda, Kalaus Valter összeállítású mix gyorsváltója kapta, amely világcsúcsot ért el 3:56,44 perces idővel. Az előző rekordot egy német váltó tartotta.

Rekord részvételt hozott az idehaza évente csupán egyszer megrendezett 1500 méteres gyorsúszás, ahol összesen hetven nevező volt. Ezen a távon több szenior korosztályos országos csúcs született, amelyek közül kiemelkedik Kalaus Valter 18:05,76 perces ideje, és a 800-as részidő is új országos rekord.

Reményeink szerint az immár világcsúcstartó váltó és a többiek is tartják jó formájukat, és a FINA Masters Vb-n is sok szép eredménnyel örvendeztetik meg a magyar szurkolókat.”

Pólyáné Téli Éva

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.