A kakukkfű természetes fertőtlenítő

A kakukkfű őshazája a Földközi-tenger térségének sziklás legelői és örökzöld cserjései. Benedek rendi szerzetesek hozták Európába, kb. a XI. században. Elég későn, ha meggondoljuk, hiszen a kakukkfű már 4000 éve használatos gyógy-és fűszernövény az őshazájában. Időszámításunk előtt 2000-ből származó ékírásos szövegek tudósítanak arról, hogy a suméroknál, a mai Irak területén a kapor és koriander mellett kakukkfüvet is termesztettek.

A világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben. 1719-ben Neumann Caspar fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot. (A hindu népi orvoslás féregűző szere a kakukkfű.) A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami alapvető “kakukkfűválságot” okozott. A világ kakukkfű olajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie. Hatóanyagai között találunk még karvakolt, ami szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.
Az orvosi kakukkfű mellett a mezei kakukkfű is jelentőséghez jutott. A gyógyszerkönyv mindkettőt engedélyezi. A gyógynövény erősen fertőtlenítő hatású, ezért gyomor és bélpanaszok esetén, puffadás, bélgázosság esetén is alkalmazható. A kakukkfű teát (és fürdőt) jó eredménnyel használhatjuk köhögés és hörghurut esetén, asztmánál és különösen olyan száraz, görcsös köhögéseknél, mint a szamárköhögés. Ha kapar a torkunk, azaz megfáztunk, kakukkfüves öblögetéssel megelőzhetjük a bajt. A kakukkfűtea forró gőzét belélegezve, illetve illóolaj formájában (inhalálva) is sokat segíthet. A nátha, torokfájás, mandulagyulladás, középfülgyulladás, valamint a hurutos köhögésnél antibakteriálisan, antibiotikusan hat, elsőrendű köptető. Aktivizálja és erősíti az immunrendszert. Fűszerként – intenzív íze miatt mértékkel – használva megelőzhetjük a hasi felfúvódásokat, görcsöket, emésztési problémákat.
Elkészítése: A kakukkfű az egyik legerősebb gyógynövényünk, ezért fontos a szakember által előírt adagok pontos betartása! Epilepszia és pajzsmirigy problémák esetén használata ellenjavallt!
Figyelem! A gyógynövények alkalmazása nem veszélytelen. A meglévő gyógyszerek hatását módosíthatják ezért hosszabb távú alkalmazás előtt szakemberrel való konzultáció javasolt az egyéni igények figyelembevételével!

‘Dr. Rideg Róbert
természetgyógyász, fitoterapeuta
Energy szakoktató e-mail: ridrob@freemail.hu
tel: 06-70-282-0427

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.