Szentesi “Ötök” – A művészet játék…

Január ötödikén délután nyílt meg a Tokácsli Galériában a Szentesi tárlat. Öt helyi alkotó, Haller Andrea, Horváth Sándor, Oltyán Gyula, Sárréti Kriszta és Szabó Mariann nyújtott át a közönségnek alkotásaiból egy csokorra valót.

A galéria zsúfolásig megtelt fiatalokkal és örök ifjakkal tegnap délután. Kollégák, tanítványok, a képzőművészeteket kedvelők ámulattal nézték a különleges grafikákat, festményeket, az egyedi technikával készült, pozitív üzeneteket, szépséget közvetítő, elgondolkodtató alkotásokat. Pólya Sándor megnyitó gondolatai személyes kötődésből íródtak, hiszen szinte mindegyik művész egy-egy alkotását már odahaza nap mint nap csodálhatja. Muszorgszkij Egy kiállítás képei. c. zeneművét juttatták eszébe a látottak. Hangsúlyozta, nem kell feltétlenül megérteni, amit a művész az alkotással ki kívánt fejezni, elég belefeledkezni a szépségbe, és átadni magunkat az élménynek. Majd Vassné Szabó Ágota versét osztotta meg a jelenlévőkkel, aki Párizs színeit, varázsát a szavak erejével festette egészen különlegesre.

(A képen balról: Szabó Mariann, Horváth Sándor, Sárréti Kriszta, Oltyán Gyula, Haller Andrea, Karikó-Tóth Tibor, Varróné Szabó Ildikó a szervező Szentesi Művelődési Központ igazgatója és Pólya Sándor.)

A kiállított munkák egyedisége fogta meg Karikó-Tóth Tibor iskola igazgatót is, aki szerint a képzőművészet valójában fantasztikus játék. A Szentesi Ötök – ahogy fogalmazott, mostani megjelenéséhez az ötös szám köré fűzött sajátos tartalmakat, ezzel megnyitó beszédét színessé, izgalmassá tette. A pentagramma az az ötágú csillag, amelyben ott az aranymetszés – mondta. Ettől jó ránézni. De öt bolygó van a naprendszerben, amely szabad szemmel látható, vagy gondoljunk az Ötödik elem c filmre. Muszorgszkij is tagja volt az orosz zenei ötöknek, az első svéd absztrakt csoportot viszont öt hölgy alkotta… Eljátszhatunk számokkal, szavakkal, a művész azonban a valóságot saját szemén keresztül tükrözi vissza közönsége felé. Ez a kiállítás – fogalmazott – az öt alkotó különbözőségétől lett egységes. Együtt létre tudtak hozni egy olyan esszenciát, amivel megérintik a fiatalokat és örök ifjakat egyaránt.

Az alkotók ezúton is köszönik a kiállítás összeállításában nyújtott segítséget Burai László dekoratőrnek.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.