További növekedés a DélKerTÉSZ-nél – Jövőre a csomagolót is bővítik

Ezt a gazdasági évet is remek teljesítménnyel zárja a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete. A részletekről, az idén megvalósult fejlesztésekről, valamint a jövő évi tervekről Ledó Ferenc elnök-ügyvezető (képen) tájékoztatta lapunkat.

– Cégcsoportunk és tagjaink számára is sikeres az idei esztendő. A zöldség-gyümölcs forgalmunk megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékű bővülést hozott, így várakozásaink szerint az éves árbevételünk eléri majd a 7 milliárd forintot.
– Miből tevődik össze ez a növekedés?
– Nőtt pl. idén a paradicsomértékesítésünk, ahogy hegyes erős, kápia paprikából, uborkából is több fogyott a piacokon. A TV paprikaértékesítésünk és az ipari növények forgalmazása is hozta a tavalyi szintet. A cégcsoporton belül kiválóan sikerült idén a dinnye, a kedvezőtlen időjárás ellenére is 70%-kal tudtuk növelni az értékesítést. A káposztafélék piacán viszont további csökkenés tapasztalható – mondta.
– Jobb áron tudtuk a paprikát szeptember közepéig értékesíteni, mint 1 évvel korábban. Jelenleg a szezonzáró munkálatok folynak, még a fűtött fóliákban van paprikaszedés, és alma értékesítéssel foglalkozunk most. Az év hátralévő részében közel 500 milliós árbevétel várható mindezekből.
– Milyen beruházásokat sikerült teljesíteni az év során?

– Közel 55 millió forintot fordítottunk fejlesztésekre, elsősorban a csomagolás, anyagmozgatás eszközeit korszerűsítettük, és informatikai beruházásokat végeztünk. Jövőre is közel ekkora összegből szeretnénk paprikaválogató, osztályozó gépet, új csomagológépet, targoncát vásárolni.
– Sikerült-e előrelépni a csomagoló bővítését illetően?
– Most van folyamatban a közbeszerzési eljárás, januárban kezdeni kell ahhoz a munkát, hogy május közepén, a szezonra használatba tudjuk venni. A csomagoló bővítése mintegy 70 milliós beruházást jelent számunkra.
– A tagi és munkavállalói létszám változott-e ebben az évben?
– A munkát abbahagyó idős tagjaink helyébe olyan fiatalok érkeznek, akik nagyobb területen vállalják a termelést. Ezzel együtt mind a taglétszámunk, mind a termőterület nagysága évek óta stagnál. A fejlődés abból adódik, hogy a 2007-08-ban megkezdett fejlesztési folyamat eredményeként a 2000 négyzetméter feletti területen gazdálkodók szinte mindegyike átállt a talaj nélküli termesztésre, így mind minőségben, mind a hozamokban jelentős növekedést tudnak elérni. Idén az időjárás is kedvezett a hajtatott zöldségtermesztésnek, alig volt lecsó minőségű paprikánk – válaszolta.

– A munkavállalói létszámunk is stabil, nyáron a fő szezonban – idén először – volt rá példa, hogy több munkavállalót is tudtunk volna foglalkoztatni. A norma rendszerre átállás hozott még némi változást, hiszen akik meg tudtak felelni az új feltételeknek, lényegesen jobban keresnek.
– Az ágazat számára várt pályázatokról milyen hírek vannak?
– Áprilistól be lettek adva a pályázatok, vannak olyan termelőink, akik már hiánypótlásra felhívó értesítést kaptak, de tudomásom szerint határozatot még senki. A csúszások nagy hátrányt fognak jelenteni, hiszen a fejlesztések időbeli elmaradásával a termelő sokkal később tudja megkezdeni a termelést is.

Dömsödi Teréz
(Fotók: DélKerTÉSZ)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.