Immunrendszerünk támogatója a Kasvirág

Először az észak-amerikai indiánok alkalmazták fertőzések kezelésére. Az Egyesült Államok középső és keleti részének füves síkságairól származik. Európában egyes fajai dísznövényként terjedtek el, majd felfigyeltek gyógyhatásukra is.

A 18. század óta Európában is számtalan fajtáját termesztik. Az ún. eklektikus medicina az 1800-as évek végén írta le az echinacea – más néven kasvirág – rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatásait. Napjainkban az immunrendszer erősítésére, fertőzések megelőzésére és kezelésére alkalmazzák.
A bíbor kasvirág és a keskenylevelű kasvirág ismert gyógynövény (erősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat). A hajtás orvosi neve Echinacea herba, a gyökéré Echinacea radix. Jóval kevésbé népszerű, de a gyógyászatban ugyancsak használható a halvány kasvirág. Elsősorban kivonatokat készítenek belőle különféle gyári készítményekhez, de az utóbbi években a szárított leveleket és hajtásokat tartalmazó gyógyteák is megjelentek a piacon (ezek hatása enyhébb, mint a kivonatoké).
Az influenza megelőzésében, és a fertőzés tüneteinek kezelésében ma egyetlen más növénynek sincs olyan jelentősége, mint a kasvirágnak. Esetenként kemoterápiával kombinálva alkalmazzák. Csökkenti a fertőzés időtartamát, illetve mérsékli tüneteit. Használható a meghűlések, allergiás panaszok és tünetek enyhítésére, a hörghurut, középfülgyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati és húgyivarszervi fertőzések, valamint bőrgyógyászati kórfolyamatok és reumás eredetű betegségek kezelésére is. Kúraszerű (4-8 hetes) alkalmazásra van szükség minden olyan esetben, amikor az immunrendszer gyengülésére utaló jeleket észlelünk. Ilyenek lehetnek az elhúzódó lábadozás, ismételten fellépő betegségek (gyakran megfázó gyermekek).
Elkészítés: A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, szirup, homeopátiás golyócska, tabletta oldat és kenőcs formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be.
Ellenjavallat, figyelmeztetés:
Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes.
Terhes és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott.
Kétéves kor alatti gyermeknek ne adjuk.
Érzékenyeknél allergiás reakció jelentkezhet.
’Dr. Rideg Róbert
természetgyógyász,
fitoterapeuta, az Aryan Természetgyógyász Oktatóközpont
óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.