Online pénztárgépek (2.)

A korábbi cikkemben már írtam arról, hogy 2017. január elsejétől mely tevékenységeknek kell bekapcsolódniuk az elektronikus pénztárgép használók körébe. Ebben a cikkben újabb adalékokat adok ehhez a témához.

A falusi szálláshely szolgáltatás mentesül az online pénztárgép használata alól (egyelőre!). A fekvőbeteg ellátásból jelenleg csak a plasztikai sebészeknek kötelező bekapcsolódniuk a rendszerbe. A szórakoztatási- és szabadidős tevékenységekből a táncterem és a diszkó kötelezett pénztárgép használatra január elsejétől. A mosoda – ha még eddig nem használt – januártól használni köteles az online pénztárgépet.
A fizikai közérzetet javító szolgáltatás, testedzés (86.90 TEÁOR) nem tartozik a pénztárgép használók körébe. Ha a masszőr házhoz jár, akkor pénztárgép nem kell. Ha a masszőr a lakásában szolgáltató helyet alakít ki (magyarul: az egyik szobát a lakásában kinevezi masszőr helységnek), akkor kötelező a pénztárgép.
Sportszolgáltatás: magántanár vagy edző nem tartozik a pénztárgép használók körébe.
A mozgó ügyleteknél minden esetben kötelező a pénztárgép: lángos, kürtös kalács, Family Frost.
Amennyiben nyakba akasztott tálcáról történik az értékesítés, nem kell a pénztárgép. Az önerővel hajtott fagylaltos kocsi, vattacukor árus kocsi esetében sem kell használni pénztárgépet.
Ha a vendéglátóhely kitelepül, akkor nem kell vinnie a pénztárgépet magával, nyugta adására kötelezett, kivéve, ha valaki számlát kér. A kitelepülést a NAV felé az ügylet megkezdése előtt 5 nappal korábban be kell jelenteni.
Ha valaki a tevékenysége folytán köteles online pénztárgép beszerzésére, akkor jár neki az 50 ezer Ft állami támogatás. Ennek feltétele, hogy ne legyen adótartozása. A vételárból a kereskedő levonja a támogatási összeget és a különbözetet kell az ügyfélnek a vásárlás során kiegyenlítenie. A pénztárgépet forgalmazó cég az 50 ezer Ft támogatást a NAV-tól utólag kapja majd meg.
A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértő rovata.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.