“Olyan nincs, hogy szocialista keresztény…” – Eperjes Károly Szentesen

bujdoso-tamas-onkormanyzati-kepviselo-domsodi-jozsef-ugyved-eperjes-karoly-szinmuvesz-es-kovacs-janos-a-muv-es-sportbiz-elnoke.Eperjes “Szamóca” Károly Kossuth-díjas színművész a Fradi-Öregfiúk labdarúgó csapatának a játékosaként volt Szentesen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok 20 éves jubileuma alkalmával megrendezett, Szentesi Öregfiúk elleni barátságos labdarúgó mérkőzésen. A mérkőzés után beszélgettünk.

– Sok szeretettel üdvözöljük városunkban. Művész úr, ha meghallja Szentes város nevét, mi “ugrik be”, milyen emlékek “elevenednek” meg önben?
– Először is szeretném a Fradi nevében is megköszönni a meghívást. A kérdésére válaszolva, Szenteshez az első kapcsolódási pontom két kiváló kollégám, Gáspár Sándor (akivel filmekben és színpadon is sokat szerepeltünk együtt) és Gáspár Tibor. Második kapcsolódási pontom Bácskai “Miska bá” tanár úr személye, aki fantasztikus dráma tagozatot hozott létre a gimnáziumban. A harmadik, Szentes remek vízisportja, főleg a női póló. Az önök szép városában diákként, majd később, amikor a “Hetvenkedő katona” c. darabbal léptünk fel (a Tóth József Színházteremben: szerk.) már jártam, s ezen alkalommal találkoztam a Gáspár testvérek szüleivel, ami igazi élményt jelentet számomra.
– Szemmel láthatóan nagyon szereti és élvezi a focit, nagy alázattal is van iránta. Honnan ered a sporthoz (főleg labdarúgás) fűződő rajongása?
– A jó Isten különösen jó kedvében volt, amikor a sportra és a művészetre gondolt. Fiatal koromban a Videoton csapatában szerepeltem, labdarúgói karrieremet a színpad miatt feladtam, de azóta is a FOCI – így nagybetűvel – az életem részét képezi. A sport és a művészet édes testvérek, s ezt már a görögök is évszázadokkal korábban így kezelték.
– Évekkel ezelőtt a szentesi ifjúsági házban nagysikerű előadást tartott, amelynek központi témája a “hit” volt, az ön élete a vallással teljes?
– Igen. Szüleim szerették volna, ha pap leszek, s ennek szellemében a mai napig is igyekszem katolikusként élni, és naponta találkozni a jó Istennel. Én hiszem és vallom, hogy van Isten! Fiatal koromban különböző izmusok fertőztek meg, s azt gondoltam, létezik liberális keresztény, de az tévhit volt. Eldobtam a liberalizmust, hogy végre keresztény legyek. Olyan sincs, hogy szocialista keresztény, aki szocialista, az nem keresztény. Olyan sincs, hogy nacionalista keresztény. A keresztény pláne, ha katolikus, egyetemes és teljes!
– A politika megkerülhetetlen az ön esetében, hiszen jobboldali beállítottsága közismert, osztja-e a következő megállapítást, “… széljegyzetnek lenni és margóról nézni a politikát, nem egy önmagáért kiállni tudó embernek való…”?
– Tiszteletben tartom mások véleményét. Minden cselekedetünknek társadalmi következménye van. Jól politizálni annyi, mint erőt gyakorolni, rosszul politizálni butaság, nem politizálni bűn. Én igyekszem nem bűnözni és jól politizálni. Úgy érzem és gondolom, minden cselekedetünk társadalmi célú. Direkt politizálni nem mindenkinek javallott!
– Ön fiatalon lett nagyon népszerű, elismert színész, se szeri se száma azon színpadi és filmes szerepeinek, melyekben színész legendákkal szerepelt. Hogyan tudta – tudja – feldolgozni, hogy ennyire “megy a szekér” ?
– Sajnos nem minden alkalommal dolgoztam fel a sikereket megfelelően, pedig igyekeztem. Néha fájdalomként kezeltem azt, és nem tudtam vele jól élni. Most már korosabban, a sikert, a fájdalmat is keresztényként, jól kezelem.
– Hál’ Istennek jelenleg is nagyon sok feladatot vállal, lehet bírni ezt a tempót?
– Valóban, de a sport formában tart, jó erőben érzem magam. A kaposvári egyetemen “mesterséget” tanítok a színész tanítványoknak (adjunktusként), a Pesti Magyar Színházban művészeti tanácsadó vagyok, rendezek és játszom is. Különös boldogságot jelent számomra, hogy a “Tizedes és a többiek” c. előadásban a fantasztikus Major Tamás szerepét formálhatom meg (kiválóan: szerk.). Hosszú évek óta járom az országot a XX. századi Istent kereső költők irodalmi esttel, s már több száz előadáson vagyok túl. A jövőbeni “dolgaim” is mozgalmasnak ígérkeznek.
(Az ünnep közeledtével a kedves Szentesieknek, áldott és boldog karácsonyt kívánok.)
– Köszönjük az interjút, s persze Hajrá Fradi, Hajrá Magyarok! Információnk szerint rövidesen személyesen is találkozhatunk a művész úrral Szentesen, “Az igazat mondd, ne csak a valódit” című önálló műsorának köszönhetően (szerk.).
Dr. Dömsödi József

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.