Szellemi frisseség, energia, harmónia – Sokat tudó növények

Felgyorsuló, rohanó világunkban az egészséges, kiegyensúlyozott életvitel elé helyeztük a sikert, és a teljesítményt. A tempót bírni azonban nem egyszerû, ezért hajlamossá váltunk hinni a reklámoknak, és különféle készítményeket hívunk segítségül erõnlétünk megtartásáért. Ám vigyázni kell az egyes étrend-kiegészítõkkel, mert a túlzott mértékû és kúraszerû használatuk veszélyes is lehet.

A pozitív példák közül említhetem a Koffein kaput, amely az energia, a frissesség és számos kedvezõ élettani hatás kiváltója. A magnézium az izommûködés és energiatermelés, valamint az anyagcsere serkentõje. A szervezet harmóniájának legjellemzõbb gyilkosa napjainkban a stressz, amely a fokozódó lelki és testi kihívásokra adott válaszunk. Hosszú távon betegségek elõidézõje lehet. Az “A” és “B” vitamin a haj, a bõr és az idegrendszer mûködéséhez szükséges. A komplex “B” vitamin a harmónia és külsõ, belsõ szépség megteremtõje. A szelén felelõs a sejtek védelméért. A zöldtea pl. védelmet és vitalitást nyújt…
Azonban mindenbõl csak a megfelelõ mennyiséget, azaz a szakember által javasolt adagokat szabad használni. S most néhány gondolat egy-két sokat tudó gyógynövényrõl:
Itt a hûvös idõ, könnyebben fel- és megfázhatunk. Többen érzik mostanában, hogy a gyakoribb vizeletürítés szükségletéhez tompa alhasi fájdalom is társul. Ezek az enyhébb tünetek, de elõfordulhat csípõ, maró érzet, igen, ezek a felfázás félreérthetetlen tünetei. A nõk gyakori betegsége, mivel a húgycsõ rövidebb. A kezeletlen húgyhólyaggyulladás a húgyútakon felfelé terjedve vese és vesemedence-gyulladáshoz vezethet, amelynek gyógyulása hosszas folyamat. Visszatérõ betegség is kialakulhat.  A réteges öltözködés, a sok vitamin és folyadék kiváló ellenszer lehet. A megbetegedés megelõzhetõ, ha sok folyadékot fogyasztunk, mivel a hólyagból kimossuk a baktériumokat. Az enyhe tünetek jól kezelhetõek pl. konyhasós meleg fürdõvel, gyógynövényekkel, pl. kakukkfûbõl édeskömény és ániszfõzet hozzáadásával készített ülõfürdõ segítségével. Ráerõsítésként készítsünk teát csalánlevél, zsurlófû, nyírfalevél, aranyvesszõ, fekete boróka, fehérbab héj, petrezselyemzöld  és rozmaringlevél hozzáadásával. Érdemes naponta kortyolgatni, mert ezek egyrészt vízhajtók, másrészt baktériumölõ hatásuk van. Ha rendszeresen figyelünk a szervezetünk mûködésére, az eredmény sem marad el.
Végezetül, a közelgõ ünnepek juttatják eszembe. Az idõben menjünk vissza mintegy ötven esztendõt. Milyen ételeket ettünk? Jó disznótoros vacsora, töltött káposzta, kemencés sült húsok, bejgli és hájas tészta, kelt tészták adták a menüt. S az ünnepi asztalt körülülte az õszinte, belülrõl  jövõ SZERETET. Akkor természetes volt egymás tisztelete. Közel éreztük magunkat a családhoz, figyeltünk egymásra. Nem az ajándék volt a fõ téma. Kimondatlanul is éreztük legbelül, hová tartozunk. Nagy izgalommal vártuk a szeretet ünnepét, együtt a nagy család. Így van ez ma is csak kicsi már az a család. A fõ szempont az együttlét, a békesség és a belülrõl áradó szeretet, ami megtölti a házat. Minden kedves olvasómnak ilyen, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.