Szeptember…

Szirbik Imre polgármester.Szimbolikus értelemben a „nagy folytatás”. Elkezdődik az iskola, ami jelzi az ősz előszelét és új lendületet, ihletet ad. Az irodalomban mindenképpen. De egy város életében is, hiszen a munka, a tanulás odafigyelésre tanít.

Szentes város polgármestere, Szirbik Imre arról beszélt, hogy az önkormányzatiság a helyi ügyekről kell, hogy szóljon – szeptemberben is. Véleménye szerint ma is a legfontosabb a közös gondolkodás, az ésszerű, város érdekeit szolgáló kompromisszumok megkötése, a lendületes, átlátható cselekvés.

– Milyen politikai hangulatban indul a szeptemberi ülésszak?

– Helyben nem az országos politikának kell meghatároznia a hétköznapokat. Sem a helyi közügyek területén, sem hangulati szinten. Sok közös ügyünk van. Ehhez tartoznak a benyújtott pályázatok, a lakosság életkörülményeit befolyásoló ügyek, az intézmények működési feltételeinek biztosítása, a soron következő rendezvények összehangolása, a jövő évi stabilitás megteremtése.

Október 23. és egy készülő emlékmű.

– A helyi megemlékezés október 22-én kerül megrendezésre. Elmondhatjuk, hogy 1956-ban Szentesen a nehéz időkben szüleink, nagyszüleink toleránsak, humánusak, bölcsek tudtak maradni. Ez az egyik legnagyobb emberi erény. A pályázat terve nyilvános, sokan láthatták már, Szentes szellemiségéhez illeszkedő, és méltó. A finanszírozást tekintve 20% pályázati támogatás, a többi a város saját ereje.

Az avatási ceremóniára szeretnénk egy országos vezetőt meghívni, s az ünnepség keretében kerülnek átadásra a városi elismerések a Megyeházán.

Szentes látkép.

– Említette az aktuális pályázatokat.

– Igen. Jelenleg az elbírálási szakasz tart valamennyi pályázat tekintetében. Kiemelkedő a Petőfi Szállót érintő 1.1 milliárd forintos pályázat, a „Zöld város”, amely három nagy területet érint. A Kiss Zsigmond utcai kerékpárút, a híd nélkül, amit bármennyire szerettük volna, ebben a kiírásba nem beilleszthető. Az Ipari Park fejlesztése, valamint a piac bővítése. A nyár a várost övező utak felújításával telt.

Sűrű a programkínálat az év hátralévő rendezvényeit tekintve. Lesz benne újítás?

– Ha a szeptembert nézzük, tényleg sűrű. A térfesztivál, a bor és pálinka ünnep, a mobilitás hete, a Szentes-Csongrád gátfutás. Kollégáim is törekednek az új trendek leképezésére és megvalósítására. Elindul a Zene, Világ, Zene rendezvénysorozata is, illetve a különböző klubok összejövetelei is. A választék bőséges, így ha megfelelően tájékozódunk a lehetőségekről, bízom benne, hogy mindenki talál a maga számára megfelelő programot.

Összességében megtervezett és tudatos az előttünk álló 4 hónap?

– Természetesen. Városi szinten hamarosan az első fél éves költségvetés beszámolójának van itt az ideje, és természetesen az új költségvetés optimalizálásának. Mint ahogyan említettem már, a jó és ésszerű kompromisszumok elengedhetetlenek egy demokratikus város életében. Szentes pedig a valós demokrácia egyik szigete a mai Magyarországon.

Torday Henrietta

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.