A mágikus Q10

A koenzim Q10 a sejtek optimális mûködéséhez nélkülözhetetlen. Hatásmechanizmusa felderítéséért Dr. Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. A koenzim-Q10-kiegészítés sikere továbbra is töretlen, számos kórkép kezelésében bizonyult jótékony hatásúnak.

Szembeötlõ, hogy a koenzim Q és a K2  szerkezete mennyire hasonlít! 1957-ben a KoQ10-et elõször izolálta marhaszív mitokondriumából Dr. F. Crane az Amerikai Egyesült Államokban. Ezzel egy idõben Morton professzor Angliában egy A-vitamin-hiányos patkány májából kapott vegyületet KoQ10-nek azonosított, melyet ubikinonnak nevezett el.
1958-ban K. Folkers professzor és munkatársai meghatározták a KoQ10 pontos kémiai szerkezetét, és elõállították.
Az 1960-as években Yamamura professzor a koenzim Q7-et elõször használta a humán gyógyászatban kongesztív  kezelésre.
1972-ben G. P. Littarru és K. Folkers professzor elõször írta le a KoQ10 hiányát humán szívbetegségben.
1978-ban Dr. Mitchell megkapta a Nobel-díjat a biológiai energiatranszfer megértéséhez való személyes hozzájárulása elismerésére. Elmélete magában foglalja a KoQ10 életfontosságú szerepének megállapítását az energiatranszfer-rendszerekben.
Az 1980-as években a KoQ10 ismét az érdeklõdés középpontjába került. Duplavak kísérletek eredménye utalt arra, hogy a KoQ10 egy lehetséges jelölt számos kórkép kezelésére. Erre az idõszakra már lehetõvé vált nagy mennyiségû tiszta KoQ10 gyógyszergyári elõállítása a kutatásokhoz, és megfelelõ méréstechnikai háttér állt rendelkezésre a vérben, és a szövetekben lévõ KoQ10 szint mérésére. A svéd L. Ernster megállapította, hogy a KoQ10 antioxidáns, szabadgyök fogó tulajdonságokkal rendelkezik.
K. Folkers professzor sokrétû tudományos munkásságának értékelésére, a koenzim Q10 kutatás terén elért eredményeiért számos nemzetközi elismerést, és szakmai díjat kapott.
Az 1990-es években étrendi kiegészítõként vezették be. A KoQ10 hatásosságáról számos nemzetközi cikk látott, és lát jelenleg is napvilágot. A kutatási eredmények összefoglalására több tudományos összejövetelt rendeztek. A KoQ10 segíthet: magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szív és érrendszeri betegség, fáradékonyság, depresszió, cukorbetegség esetén. Megelõzi a rákos betegséget, védi az idegrendszert és a vitalitást, lassítja az öregedést, meghosszabbítja az életet, és energiát ad.
A KoQ10 segíthet néhány betegség gyógyításában, mint például: anyagcsere zavaroknál, asztmánál, antibiotikumos kezeléseknél, keringési zavaroknál, vesemûködés zavarainál, nemzõképtelenség férfiaknál, izületi betegségeknél, magas koleszterinszintben szenvedõ betegeknél ,,sugárterápia és kemoterápia nem kívánt hatásainak enyhítésére, idegrendszeri betegségek degeneratív forminál (Parkinzon-kór, Alzheimer-kór), krónikus fáradékonyság.
Miért fontos pótolnia KoQ10-et? 
Nagyobb mennyiségû KoQ10-re van szükségük a sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzõknek, erõs stressznek kitett menedzsereknek, vegetáriánusoknak, májkárosodásban, magas vérnyomásban, szívritmuszavarban szenvedõknek, és 35-40 év feletti embereknek. Idõsebb korban, 40-50 év után a KoQ10 termelõdése a szervezetben lecsökken, ezért fontos étrend-kiegészítõ formában pótolni.
2003-ban a Huntington-kór és a gyermekkori szívelégtelenség terápiájának hivatalos gyógyszere  lett.
A KoQ10 mûködés közben:
Számos betegség a KoQ10 kiegészítésre igen jól reagál. Egyelõre még nem állnak rendelkezésre egyértelmû bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a KoQ10 terápiás értékû-e a  megbetegedések és az elégtelen mûködés esetén, de a kezdeti eredmények biztatóak. Szakirodalmi adatok alapján egyes szív- és érrendszeri betegségek súlyossága, és a koenzim-Q10-hiány között erõs összefüggés mutatható ki. Antioxidánsként jelentõs mértékben képes a szöveteket ért káros hatást mérsékelni, a koleszterin oxidációját hatékonyan gátolni, így a  kialakulásának lassításában komoly elõrelépés várható a Q10-nek köszönhetõen.
Hol található meg a KoQ10?
A fõ koenzimforrásunk saját szervezetünkben képzõdött mennyiségen felül a táplálékunk. Kukoricában, spenótban, brokkoliban, repce, szója és szezámmag olajban, dióban, szójában, húsokban (szárnyas, sertés, marha) és halakban található. A többi a sejtekben képzõdik az ember életkora szerint.
Kinek van KoQ10 étrend kiegészítõre szüksége?
Azok az emberek, akik koszorúér elégtelenséggel, magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel élnek. Sok ember használja a KoQ10-et, mint nagyon hatásos energiapótlót. Ezek az emberek nem fáradtak, aktívabbak, megnövekszik a teljesítményük, vitalitásuk, úgy érzik, javul a memóriájuk és a tanulási készségük.
Amennyiben a Q10 koenzimet étrend kiegészítõ formájában szeretnénk  pótolni szervezetünkben, komolyabb betegségek esetén, nagyobb dózisokban történõ alkalmazás elõtt, kérjük, forduljanak szakemberhez,      természetgyó-gyászhoz, aki megfelelõ állapotfelméréssel igazolni tudja, milyen mértékû  KoQ10 hiánnyal állunk szemben. Kérdéseiket a 06-70-282-0427-es telefonszámon  fogadom. 
Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár,
fitoterapeuta
az Aryan Természetgyógyász
Oktató Központ óraadó tanára
          

Akik el szeretnének mélyedni a témában, azoknak javaslom az alábbi könyvek  alapos és mélyreható tanulmányozását.                                                                
Kosáry Judit, Tóth Ibolya: A Q10 hatásának biokémiai háttere és alkalmazhatósága a gyógyításban. Az MTA Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Testületének Közleményei (75 oldal) ISBN: 963-7988-66-1 Stúdium Kiadó, Nyíregyháza, 1997.
Moravcsik Endre, Tóth Ibolya, Kosáry Judit: A Q10 diagnosztikai és terápiás alkalmazásának eredményei. Az MTA Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Testületének Közleményei (98 oldal) ISBN: 963-7988-67-X Stúdium Kiadó, Nyíregyháza, 1997.
Tóth Ibolya, Kosáry Judit, Moravcsik Endre: A koenzim Q10 (CoQ10) kezelés új távlatai. (153 oldal) ISBN: 963-03-5794-1 Mirella Kft., Budapest, 1998.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.