Kutatási keretmegállapodás

A kinai delegáció.Szentes Város Önkormányzata, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a pekingi Tudományos és Technikai Együttműködés Központja június 28-án kutatási keretmegállapodást írt alá Szentesen.

A keretmegállapodást Zhou Xiaobai divízió igazgató, Dr. Horváth József dékán és Szirbik Imre polgármester látta el kézjegyével a médiák képviselőinek jelenlétében. A jelenlévőktől megtudhattuk, hogy a jövőben kínai diákok magyarországi angol nyelvű kutatómunkáját szeretnék pl. támogatni. A csereprogram keretében magyar egyetemisták pedig Pekingben bővíthetnék ismereteiket. A kutatási csereprogram az élelmiszeripar, mezőgazdaság és a gyógyászat (gyógyszeripar) területét ölelné fel, a programban részt venne a szentesi Prof. Dr. Lantos Ferenc kertészmérnök, kutató is, aki az alföldi zöldségekből kinyerhető természetes antibiotikumok gyógyászatban történő felhasználását szorgalmazza és kutatja.

Keretmegállapodás aláírása.

Zhou Xiaobai elmondta, hogy hazájában mind a természetes, mind a kémiai alapú gyógyászat nagyon fejlett. Peking önkormányzatának tudományos és technikai bizottsága 35 alintézménye közül 1 a gyógyszergyártásra szakosodott. Ígéretet tett a kapcsolatfelvétel elősegítésére.

Szirbik Imre a kínai mondást idézte, miszerint a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Mivel Zhou Xiaobai is ismeri ezt a mondást, válaszolt rá egy másikkal, miszerint lényegében közösen nyitották ki azt a kaput, amely mögött haladni már közös akaratukon múlik.

Megpecsételve.

Bocskay István ipari park referens hozzá tette: Szentes Ipari Parkja az ország tíz legversenyképesebbje közé tartozik. Kiemelte a szegedi egyetemi kar és a város közötti eddigi eredményes együttműködést. A három oldalú kapcsolatokat a térség fejlődése érdekében lehet majd hasznosítani.

A négy fős, projekt menedzserekkel kiegészült pekingi delegáció ezután ismerkedett városunk látnivalóival és értékeivel, hogy minél inkább hazavihessék városunk jó hírét.

Kép és szöveg: dt.

Beszélgetés az együttműködésről.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.