Minőségi kézműves bort az ünnepekre – Hagyomány, tradíció = Gólyás

Gyöngykagyló elnevezéssel kézmûves termékek, népmûvészeti ajándéktárgyak üzlete  két éve nyílt a Mûvészetek Háza  (Gólyásház) szépen felújított épületében. Novemberben az üzlet minõségi borok gazdag választékával bõvült, Gólyás Borház és Galéria néven üzemel tovább.  Nyugodtan mondhatjuk, karácsonyi és szilveszteri ötletekben bõvelkedik a kínálat.

Kálmánné Szabó Erzsébet elõször a minõségi kézmûves borokat mutatja be. Csongrád-bokrosi termelõk zsûrizett kiválóságai épp oly tetszetõsek, mint a nemzetközi elismerésekben is bõvelkedõ Majoros László tokaji termelõ borai. ”Darázskõ” furmintja a hónap bora. Aki az ünnepi menühöz szeretne választani, az üzletben bátran kérjen tanácsot, hogy a legmegfelelõbb bort vihesse haza. Most már azt is tudjuk, hogy állandó 16 Celsius fokos hõmérsékleten kell tárolni ezeket a nedûket.
Erzsike hangsúlyozza, hogy most már találkozik a hagyományõrzés minden ága a gólyásházban, hiszen a kézmûves termékek és a gasztronómiai szokások szükségszerû kiegészítése a magyar borkultúra megismertetése és terjesztése. A kulturált borfogyasztást neves borászok közremûködésével népszerûsítik folyamatosan, egy-egy nyílt rendezvény kíséretében, amikor az egyetemes kultúra más irányzatai is képviseltetik magukat.

Ilyen alkalom lesz a december 13-ai, amikor a borkülönlegességek mellé vajdasági sajtokat is kóstolni lehetett. Vendégként érkezik az imént említett Majoros László, a Tokajicum Borház fõborásza. A találkozó, amelyre elõzetesen az intézményben, vagy a golyasborhaz@indamail.hu e-mail címen kell jelentkezni, 18 órakor kezdõdik. A részvétel díja 1000 Ft, amely levásárolható a kóstolót követõen.
Ám aki ajándékozni szeretne, az is bátran nézzen körül, hiszen 5-6 puttonyos aszúk, és egyéb különlegességek 490 Ft-tól akár 8000 Ft-ig választhatóak. Kérhetõ a kiválasztott bor feliratozása, díszcsomagolása.

Folyamatosan 12 tájegység termésébõl lehet válogatni, – halljuk. Ám essék szó az üzlet egyéb termékeirõl, valamint a “Mézes Napok”-ról is, amelynek harmad ízben ad otthont a Mûvészetek Háza. A rendezvény a termelõi mézek, az abból készült finomságok, valamint kézmûves, népi iparmûvészeti termékek vására. Több árus hozza el portékáját, vannak akik rendszeresen visszatérõk. A mellékelt plakát további információkat tartalmaz.
A kézmûves borok után lássuk az egyes áruféleségeket, a különleges, egyedi iparmûvészeti ékszereket, kerámiákat, amelyek ugyancsak a karácsonyi ajándékozás tárgyai lehetnek. Az ékszerek, tiffani, kerámia vagy tûzzománc változatban is kaphatóak. Eredeti bõrmappák, (címlapkép) férfiaknak, autós- és övtáskák szintén tippeket adhatnak. De kapható az ünnepi asztalra  Kátai díszgyertya, vagy szentesi fekete kerámia, hazai készítõktõl.
Különleges és felbecsülhetetlen gasztronómiai érték Farkas Gábor cserép sütõ, fõzõ és tálaló edénygarnitúrája, mint szóba jöhetõ kiemelt karácsonyi ajándék.

Kálmánné Erzsike arról számol be, hogy visszatérõ törzsvevõik nagyban alakítják a kis bolt kínálatát. Különösen igaz ez az itt található kortárs festményekre, amelyek ma különösen értékálló befektetések, és meglehetõsen kedvezõ, közel, ún. mûvész áron vihetõk el.

Ha tehát még ezután is tanácstalanok az ajándékozást illetõen, gyõzõdjenek meg személyesen a Petõfi u. 4. szám alatti Mûvészetek Háza ajánlatairól, hiszen az elkövetkezõ napokban kényelmes körülmények között, szép környezetben, sõt hasznos információkat szerezve tölthetnek el itt egy kis idõt, és biztosan találnak maguk, vagy szeretteik számára hasznos meglepetést.
 (A fotón kiemelten, elõl a hónap bora látható Majoros László pincészetébõl, rajta a felirat Prestige Re-serve, azaz presztízs-díj a tokaji “Darázskõ” furmintnak, – szerk.)

Kép és szöveg: dite (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.