Néha egy szó egész háború – A válásról, őszintén

A válásról, őszintén.A válás nem csak egy dátum sokak naptárában, ez egy folyamat, melynek legnehezebb része a lelki trauma. A konfliktusok során sebeket ejtünk egymás lelki világában. Ha sikeresen túljutunk rajta, kicsit könnyebb lesz.

Volt párunk elengedése (érzelmi leválás, szülő – gyermek kapcsolat) közös vagyon elosztása, stb. nem egyszerű dolog.
Hogyan dolgozzuk fel lelkileg a válást?
Hosszú és rögös út vezet lélekben ahhoz,hogy túl legyenek a nehezén. A válás folyamatának több állomását különböztetjük meg .
1 –Tagadás. Homokba dugjuk a fejünket. Úgy teszünk, mintha nem lenne problémánk, vagy az magától megszűnne.
2 – Sokan igazán ebben a fázisban ébrednek fel, mi is fog következni ezután. Pánikba esnek, félelem keríti őket hatalmába. Rettegnek az elkövetkező időszak eseményeitől. Szorongás jelentkezik, jár az agyuk, hogyan legyen. Mit tegyenek. Más esetekben eluralkodik rajtuk a közömbösség, érdektelenség, mondván, majd lesz valahogy.
3 – Jönnek az érzelmi viharok. Teljes kétségbe esés, lehet depressziós hangulat. Kezdődnek a támadások, előzmények nélküli sírógörcsök. Nagyon fontos, hogy ki tudjuk magunkból beszélni a gondjainkat, bajainkat és érzelmeinket.
4 – Alkudozás. Még mindig sokan bármit megtennének a kapcsolat helyreállításáért. Pl. a nő többet ad magára, elkezd diétázni, a férfi újra romantikussá válik, hogy visszaszerezze a párját. A legtöbb esetben már nem sikerül.
5 – Elfogadás. Végre felismerik és beletörődnek, hogy a házasságuknak vége. Rájönnek, hogy érdemesebb a figyelmet egy új jövőre fordítaniuk. Ez a gondolat sokunkat felvillanyoz és pozitív energiával tölt fel.
Felszabadultan, hittel, reménnyel és sok–sok tapasztalattal kezdünk egy új életet.
Nagyon sokan nem házasodnak, csak élettársi kapcsolatban élnek. Azért sok különbség van a két életforma között. A házasság egyfajta elkötelezettség (a szeretet és szerelem jegyében) két ember között. Így bonyolultabb egymás elhagyása. Élettársi kapcsolatnál legjobb esetben megegyeznek mindenben és elválnak utjaik. Simán, mindenki éli az életét tovább.
Mindenkinek sok sikert és boldogságot kívánok a választott személyes életéhez.
Csordásné Ani
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.