Idén 245 hallgató vett részt az áldozatvédelmi kurzus előadásain

Minden hely megtelt.A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar „Áldozatvédelem, áldozattá válás megelőzésének alternatívái” című prevenciós kurzusán tartott előadást dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője 245 hallgató előtt. A kormánymegbízott a közigazgatás átalakításának részleteit ismertette, a hivatal kormánytisztviselője, az Év áldozatvédője szakmai elismerés kitüntetettje, Nagyné dr. Palócz Gabriella pedig az áldozatsegítés mindennapi gyakorlatáról tájékoztatta a hallgatókat.

Dr. Juhász Tündét, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar oktatási dékán-helyettese, dr. Joó Gabriella docens köszöntötte, aki elmondta: a karról kikerülő hallgatók munkája kettős: a gyakorlati munkájukkal párhuzamosan kell a hivatali ügyintézést is ismerniük, hogy ebben is támaszai lehessenek az embereknek.

Előadásában a kormánymegbízott kiemelte, hogy az elmúlt években elindított, az országban is páratlan áldozatvédelmi konzorcium rendkívül eredményes volt. A Csongrád Megyei Kormányhivatal irányításával olyan szakterületek kerültek egymáshoz közel, amelyek ugyan egy ügyért dolgoztak, de mindenki a maga szakterületén egymástól függetlenül tette azt. A konzorcium révén a rendőrség, az ügyészség, az állam közigazgatási rendszere, a Csongrád megyei egyházak olyan, ma is élő és megfelelő alapokra helyezett együttműködése született meg Szegeden, amelynek az a feladata, hogy az elesetteket, az ifjúságot és az áldozattá vált embereket segítse. Ebben különleges feladatot kapott az egyetem, hiszen egy létező bűnmegelőzési oktatás, amely lassan húsz éve – támogatás nélkül – állt pályára, szolgáltatta az alapot egy új, áldozatvédelmet segítő kurzus indításához, amely a programban elért eredményeket tovább tudja adni a szakember-jelölteknek.

Láthatóan élvezték az előadásokat.

Dr. Juhász Tünde elmondta, hogy az újjászervezett közigazgatás a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alatt áll. Idézte is Lázár János egyik gondolatát, amely az Államreform program céljának szemléletes megfogalmazása is egyben: „Az állam a mi szolgánk és ne mi legyünk a rabszolgái.” A kormánymegbízott hangsúlyozta, a közigazgatás feladata valóban az, hogy szolgálni tudja a társadalmat, a versenyképes gazdaságot, az állampolgárokat. „Ezen a téren az elmúlt öt évben komoly eredményeket sikerült felmutatni, hiszen míg például a 2011-ben megnyílt kormányablakok csak 29 féle ügykörben tudtak eljárni, mára már 1206 felé ügyben fordulhatnak a munkatársakhoz az ügyfelek.”- mondta. Juhász Tünde előadásának hangsúlyos részét adta a Kormányhivatal szociális és gyámügyi, valamint családtámogatási és társadalombiztosítási feladatainak bemutatása, hogy így a végzett szociális és egészségügyi szakemberek majd közvetlenül tudjanak a hatósághoz fordulni segítségért egy-egy problémás esetben. Hozzátette: nyitott a lehetőség azon védőnők és szociális munkás hallgatók számára, akik úgy döntenek, hogy a szakigazgatásban akarnak tanulmányaiknak megfelelő területen dolgozni. „Fontos követelmény ma – és ez igaz minden igazgatási területre-, hogy olyan munkatársak tartsák a kapcsolatot az ügyfelekkel, a lakossággal, akik értenek a feladathoz és megfelelő gyorsasággal, szakmaisággal tudnak reagálni a kérésekre.” – emelte ki.

Nagy érdeklődés kísérte az előadásokat.

A kormánymegbízott előadását követően, a Szociális és Gyámhivatal munkatársa, Nagyné dr. Palócz Gabriella áldozatsegítő szakügyintéző vette át a szót aki, mint az „Év áldozatsegítője” szakmai elismerés kitüntetettje és ügyfelekkel foglalkozó, gyakorlati szakember, a mindennapi munka rejtelmeibe vitte el a hallgatóságot.
Dr. Joó Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar oktatási dékán-helyettese elmondta: a szakra nagyon sok hallgató jelentkezik évről évre. A kar teljes vezetése azon dolgozik, hogy lekövessék az új ismereteket és megfelelő tudást adjanak a hallgatók kezébe, így nagyon életszerű volt a rendhagyó előadás karon.

Szilágyiné Dr. Bay Lujza címzetes főiskolai docens, ny.r. alezredes, a bűnmegelőzési kurzusok alapítója, a rendhagyó óra végén elmondta, bízik benne, hogy az életpálya modell szélesítésével ez a szakterület is megerősítést kap. Szükség van arra, hogy a társadalom legnehezebb helyzetbe került tagjait krízis időszakán át tudják segíteni a jól képzett szakemberek: védőnők, szociális munkások, egészségügyi dolgozók, mentálhigiénikusok. Az erre való felkészítést szolgálja a most zárult kurzus is.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.