A Hungerit keleti nyitása – Az orosz piacról sem mondanak le

Üzemlátogatás dr. Budai Gyulával.Április 20-án látogatást tett a Hungerit Zrt-nél dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium orosz embargóból fakadó külgazdasági intézkedéseiért felelős miniszteri biztosa, aki gyárlátogatáson ismerkedett Magyarország és Európa egyik legjelentősebb élelmiszer-feldolgozó cégének tevékenységével, és a jövőbeni terveivel.

A gyárlátogatást követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Hungerit 2013-ban még 2137 tonna kacsa és liba exporttal volt jelen az orosz piacokon. Ez a kivitel a magyarországi víziszárnyas export 55%-át, az európai kivitel 35%-át jelentette. Az orosz embargó következményeként a cég 1,3 milliárd forint értékben szenvedett el árbevétel kiesést, így a legjelentősebb hazai vesztese a külgazdasági megszorító intézkedéseknek.
Dr. Budai Gyula hozzátette, az embargó bevezetése, 2014 augusztusa után a kormányzat gyors cselekvéssel igyekezett a kialakult helyzet következményein enyhíteni, mind a belső piac, mind alternatív új külső piacok feltárásával. Szingapúr, Japán, Tájföld, Dél- és Kelet-Ázsia lakossága jelentős víziszárnyas fogyasztó. A Hungerit pedig  versenyelőnyben van – mondta – mivel már rendelkezik azokkal az auditokkal, amelyek megkönnyítik piacra jutását, így az embargó megszűnésével azonnal újra szállíthat az orosz piacra.

Dr. Budai Gyula a cég termékeivel ismerkedik.

A találkozó alkalmával arról is értesülhettünk, hogy komoly piaci partnerként jön számításba a közeljövőben Tajvan, ahol a liba napi élelmiszeripari termék a lakosság körében. A tajvani delegációval folytatott tárgyalások immár a szerződéskötésig jutottak. Masa Zoltán, a Hungerit Zrt. külkereskedelmi igazgatója ország rizikóról beszélt, hiszen az orosz konszolidáció nagyon hosszú folyamatnak ígérkezik. A rubel elértéktelenedése sem kedvez az export folyamatoknak, de ennek ellenére is ott kell lenni az orosz piacon – fogalmazott.
– A Hungerit minőséget, egyúttal márkát jelent , a víziszárnyás feldolgozás hazai vezető szerepén túl  az Európai Unióban is meghatározó. Több évtizedes munkával sikerült mindezt elérni. A tajvani, tájföldi megrendeléseknek köszönhetően az idén az ázsiai export a tavalyihoz képest 8-ról 25%-ra növekedhet.
Magyar József, a Hungerit Zrt. tulajdonos vezérigazgatója az orosz embargó hatásairól elmondta, a visszamaradt áru egy részét sikerült a belföldön értékesíteni, zöme azonban a keleti piacokon talált vevőre.

A csirkedarabolóban csirkemell külső filé levétele történik.

-Nehéz lesz az embargó után visszakerülni az orosz piacra, hiszen új baromfitelepek, feldolgozók létesültek, akik ugyancsak piacokat keresnek. A rubel leértékelődése miatt az orosz vásárlóerő alakulása sem látható még. A legsikeresebb időszakban közvetlenül tudtunk az egyik legnagyobb áruházláncba beszállítani, közel húsz termékkel voltunk jelen ennek köszönhetően.
Magyar József azt is elárulta, hogy jelentős további fejlesztést terveznek, melyhez mind a beszállítók, mind a piacok adottak, így remélhetőleg év végére további új munkavállalók mindennapi megélhetéséhez járulhatnak hozzá.

Csirkemell egalizálása.

A gyárlátogatáson Farkas Sándor, térségünk országgyűlési képviselője is részt vett. Megerősítette, a kormányzat  jelentős forrásokat biztosít az agrár ágazat fejlődése, munkahelyteremtő képessége érdekében. Azon reményének adott hangot, hogy a térség újabb és újabb mezőgazdasági vállalkozásai, feldolgozói járulhatnak hozzá a térségben élők életszínvonalának fokozatos javulásához.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Kacsa függesztés a daraboló pályára a Nagytestű darabolóban

Kacsa minőségellenőrzése

Kacsa élőáru függesztése

A sajtótájékoztatón

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.