A hatosztályos gimnáziumi képzés előnyei – Közösségformálás is történik

Szegedi kiránduláson.A Horváth Mihály Gimnáziumban az utóbbi közel két évtizedben folyamatos a népszerű hatosztályos gimnáziumi képzés. Az általános iskola hatodik évfolyamát kiváló eredménnyel elvégző diákok választhatják ezt az oktatási formát. Február 15-ig lehet rá az iskolában jelentkezni.

Tóth Tamás igazgató és Tóth Tibor, a tagozat tapasztalt és gyakorlott pedagógusa vázolta lapunknak, kiknek és miért érdemes ebbe az osztályba beiratkozni.
Tóth Tibor matematika szakos tanár, immár 28 éve van a pályán. Osztályfőnökként is szívesen egyengeti a hatosztályos gimnáziumi képzésben résztvevő diákok fejlődését.
– Mivel a 12-13 éves kor a serdülőkor kezdete, ezzel a változással együtt az iskolaegység váltásnak is kedvezőek a feltételei. A hat év alatt iskolánk az általános műveltséghez szükséges teljes ismeretanyagot oly módon adja át a tanulóknak, hogy az általános képzésből a középiskolai képzésbe történő átmenet a diák számára törésmentes, folyamatos, ez által kevésbé megterhelő – mondta.

Túra a Bükkben.

– Azokra a tehetséges, jó képességű tanulókra számítunk, akik szeretnek tanulni, érettségi után is a továbbtanulást tervezik, s nem mellesleg, egy remek, összetartó közösségben szeretnének idáig eljutni – tette hozzá.
Tóth Tamás kiemelte: a tanórák rendhagyó órákkal, konfliktuskezelési ismeretekkel, pályaorientációs képzéssel is kiegészülnek, de nagyon fontos szerep jut az iskolán kívüli szabadidős programoknak, amelyekben méltatta kollégája szervező szerepét.
T. Tibor: A turisztika számomra több mint hobbi, szenvedély. Az elmúlt tanévben legalább 24 nap volt, amikor a gyerekek többnapos kiránduláson, bentalvásos gólyatáborban, vízitáborban, vízitúrá-kon, színházlátogatás alkalmával bővíthették ismereteiket, élményeiket. Elviszem őket erdei iskolába, darulesre vagy éppen kéktúrázunk. Ilyenkor a céltelepülésen tornatermet, kempinget vagy éppen gátőrházat “kérünk kölcsön” szállásként. Bográcsban főzünk magunknak. Az a cél, hogy egyetlen tanuló se maradjon el anyagi okok miatt.

200 km-es megyei túrára indul az osztály.

T. Tamás: Iskolánk rendelkezik a szabadidős programokhoz szükséges eszközökkel, túrakenukkal, sífelszerelésekkel. Arra törekszünk, hogy a pénz hiánya ne legyen akadálya azoknak a közös foglalkozásoknak, élményeknek, amelyek segítik a gyerekek személyiségének fejlődését és a pozitív példaképek megtalálását.
– Mit érdemes még tanulmányi szempontból tudnunk a képzésről?
T. Tamás: Tavaly elnyertük az akkreditált Tehetségpont címet, tehát a tehetség mérése minden szaktárgyi óra feladata. Ez irányú szakmai ismereteinket is módunk volt bővíteni.

T. Tamás: 9-10 évfolyamon választhatnak a gyerekek fakultatív tárgyakat, ami azt jelenti, hogy matematikából, magyarból, idegen nyelvből és informatikából vannak plusz, az ismereteik rendszerezésére, megerősítésére szolgáló óráik. Ezek a tanulók is ugyanolyan kiváló eséllyel indulhatnak pl. az emeltszintű érettségin, mint tagozatos társaik. 12. évfolyamon választhatják az emelt színtű órákat, ezzel a kollégák igyekeznek az esetlegesen lemaradásokkal küzdő tanulókat is felzárkóztatni. Bevált azonban nálunk az a gyakorlat, hogy a diákok egymást segítik a tanulásban.

A következő tanévben induló hatosztályos képzésre február 15-ig lehet jelentkezni a gimnáziumban. (dt.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.