Zárul az év

EFI december.Mielõtt még lezárnánk ezt az évet, szeretnénk bemutatni Irodánk 2015 évi tevékenységeit és eredményeit.

Bizonyára sokan értesültek testsúlykontroll programunk elindulásáról, melynek elsõ csapata november 23-án zárta a 16 alkalomból álló életmódváltó programot. A programban a funkcionális edzés mozgásanyagával és annak eszközeivel ismerkedhettek meg a résztvevõk. Az edzések mellé étrendi útmutatással is el lettek látva. A programba való jelentkezés elsõ feltétele egy alap állapotfelmérésen való részvétel volt, ahol a test körfogatok, testsúly és testzsír százalékok lettek felmérve a táplálkozási és testmozgási szokások mellett, majd ugyanezt a program végén is megismételtük.
A program elsõ alkalmán a csoporttagok egy fittségi szintet felmérõ teszten estek át, melyet a 16. edzésnapon megismételtek. A mérések alapján az elsõ és utolsó alkalom között szép eredmények születtek, melyek jól mutatják, hogy a funkcionális edzés, akaraterõvel és kitartással párosulva, hatékony segítség lehet a fogyásban, alakformálásban és az edzettségi szint növelésében.
A csapattagok közül kiemelkedõ fogyásokról számolhatunk be, a legtöbb fogyás 7,3 kg volt, a legkevesebb pedig 1 kg. A csípõméretek átlagosan 4 cm-el csökkentek, a derékméretek pedig 2 cm-rel. Testzsír százalékuk átlagosan 2,38% az elsõ méréshez képest.
A fittségi felmérõk eredményei a résztvevõk és edzõnk számára is meglepõ eredményeket hozott. 5 gyakorlatot kellett elvégeznie az életmódváltóknak szünetekkel. Az elsõ gyakorlat az ellentétes kar-lábemelés, ahol lábanként átlagosan 22 ismétléssel többet végeztek el az utolsó felmérésen az elsõhöz képest. Ezután következett a fekvõtámasz, ahol az átlagot tekintve 18 ismétléssel többet tudtak elvégezni. A harmadik gyakorlat az alkartámasz vagy planking gyakorlatnál átalagosan 33 másodperccel tovább bírták tartani magukat a jelentkezõk az utolsó felmérésen. Kitörések elvégzésénél is javulás, ismétlésszám növekedés volt, itt lábanként 10-12 kitöréssel többet tudtak szabályosan elvégezni, mint az elsõ felmérésen. A guggolások számai is növekedtek, átlagosan 15-tel többet tudtak elvégezni az elsõ felméréshez képest.
A fentieket összegezve elmondhatjuk, hogy a jelentkezõk erõnléte nagyban növekedett, illetve jelentõs fogyások és testkörfogat változások is végbementek. Mindez köszönhetõ volt az étrendben elõírt napi ötszöri étkezésnek, melyet magas rost, alacsony szénhidrát és zsírtartalom jellemzett. Bízunk benne, hogy a jövõben is lesz lehetõsége irodánknak hasonló programot szervezni.
Az EFI ingyenesen, könnyen elérhetõ aerobic, jóga, gyógytorna és nordic walking órákat is tartott szeptembertõl december közepéig, melyek szintén nagy népszerûségnek örvendtek. Minden óratípuson a mozgás mellett összetartó kis csapatok, közösségek is formálódtak melyeknek külön örülünk.
A Boldogságklubunk a jövõ évben is folytatódik, továbbra is minden hónap utolsó hétfõjén várja az érdeklõdõket 17 órakor a Dózsa házban.
Ezúton is szeretnénk megköszönni az EFI-vel együttmûködõ óraadóknak a sok szeretetet és szakmai tudást, mellyel az órákra érkezõkhöz álltak.
infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.A jövõ évben is szeretnénk hasonló programokat ingyenesen elérhetõvé tenni. Az aktuálisan induló programjainkról elsõként a Facebook oldalunkon tudnak értesülni, valamint információt tudnak még kapni a 63/313-244/263-as vagy 184-es melléken, illetõleg az efi@szentesi-korhaz.hu e-mail címen is.
Békés boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag boldog újévet kíván a szentesi Egészségfejlesztési Iroda minden kedves érdeklõdõjének és olvasónak!
Czakó-Kádár Viktória

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.