Az ügyvéd válaszol – Az élettárs nem akar az utcára kerülni

Paragrafus illusztráció.Olvasói kérdés: Élettársammal 7 éve élünk együtt, 2 gyermekét is közösen neveljük. Nekem nincs gyermekem. Élettársam (örökölt) ingatlanában lakunk, én a pénzemmel járultam hozzá a lakása felújításához. Félek, hogy élettársam esetleges halála után gyermekei kitesznek az ingatlanból. Mit tehetek, hogy ne kerüljek az utcára, és mi lesz a pénzemmel?

Ügyvédi válasz: Napjaink egyik leggyakrabban vitatott jogi intézménye – valóban – az élettársi kapcsolat, így kérdése nagyon is aktuális. Nem árt tisztában lenni a jogi meghatározással, amely a következõ:
“Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nélkül közös háztar-tásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élõ személy között, akik nem állnak egymással egyenes ági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban”.
Aggálya érthetõ, a házastársakra vonatkozó közös vagyon védelme, nem érvényesül. Az élettársak együttélése alatt, az általuk szerzett közös vagyonnak olyan arányban lesznek tulajdonosai, amilyen arányban annak megszerzésében közremû-ködtek. A T. kérdezõ megnyugodhat, a törvény e tekintetben “védelmet” nyújt, az ön külön vagyona nem veszhet el. Ha a vagyonszerzés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékûnek kell tekinteni. Tanácsolom, hogy élettársával egymás közötti viszonyukat szerzõdéssel rendezzék, közokiratba (közjegyzõ vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba) foglalva. Mivel végrendelet alapján az élettárs minden külön feltétel nélkül örökölhet, ezért a végrendelet elkészítését ajánlanám.
FONTOS tudnivaló még, hogy öröklésre az élettárs nem jogosult, ekként még az örökségbõl a köteles rész sem jár!!!
Kérdését köszönöm. Tisztelettel:

Dr. Dömsödi József
ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.