Tudósklub – a szakma a családban – Egymást erősítik, segítik

A Ledó házaspár.Ledó Ferenc a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnök ügyvezetõje, emellett több társadalmi és céges megbízatásnak is eleget tesz. Felesége, Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka a mezõgazdasági tudományok kandidátusa. Szakterülete a kertészet, növénynemesítés, zöldségtermesztés. Életpályájuk szakmai értelemben, de a magánéletben is öszszekapcsolódik. Mit is jelent ez a mindennapokban?

Ledóné Hajnalka a DélKerTÉSZ egyik szaktanácsadója, aki a cég kutatás-fejlesztési tevékenységét segíti, szervezi a termelõi kísérleteket és publikálja azok eredményeit. Ugyanakkor – mint említette – jelentõs részt vállal a termelõi képzések megvalósításában is.
– Újdonság, hogy bekapcsolódtunk a duális szakképzésbe, együttmûködünk a kecskeméti fõiskolával és a szegedi egyetem vásárhelyi mezõgazdasági karával is. Ily módon a diákok felkészítésében veszünk részt folyamatosan.
– A közös szakmai érdeklõdés miatt odahaza gyakran téma a kertészet helyzete, a munkahelyi gondok? – kérdeztem Ledó Ferenctõl.

A DélKerTÉSZ által csomagolt termékek.

– Elõfordul igen, hogy odahaza is beszélgetünk fontos szakmai kérdésekrõl, annál is inkább, mert nap közben, a különféle feladatok miatt, alig van erre mód. Kikérem a véleményét, hiszen õ készítette elõ a Szentesi Paprika eredetvédelmének dokumentációját, a paprika nap ötlete is tõle származott, tehát mind rendezvények szervezésében, mind a szakmai anyagok összeállításában, vagy akár a külföldi kapcsolatok ápolásában számítok a tapasztalataira.
– Egy zöldségfajta sajátosságait mennyire képesek átírni a piaci követelmények?
L. F. – Ezért van két féle eredetvédelem, és mi a Szentesi Paprika földrajzi eredetvédelmét választottuk. Az elõkészítési folyamat, amely ezt megelõzte, 10 évet vett igénybe. Hoszszú idõ fog eltelni, amire a vásárlókban tudatosul az ezzel járó magasabb minõségi követelmények jelentõsége, és a piac is letisztul. Valóban csak az elõírásoknak megfelelõ paprika viselheti a Szentesi Paprika elnevezést.

A DélKerTÉSZ által szervezett első Magyar Paprika Napján Szentesen.

– Hajnikától kérdezem: milyen kutatásokban vesz részt napjainkban?
– Az ún. védett termesztés technológiák fejlesztése területén vizsgáljuk pl., hogy különféle színes árnyékoló hálók használata hogyan befolyásolja a növény beltartalmi értékeit, milyen hatások érhetõk el a csípõs vagy a kápia paprikánál. Sorra születnek a tudományos dolgozatok ebben a témában, sõt külföldi konferencián is bemutattuk az eredményeinket – válaszolta.

Ledó Ferenc (jobbról) tárgyalás közben

– A másik a termesztõ közegek, mint a kókuszrostos vagy a nyárfa-aparítékos talaj vizsgálata a termelés hatékonyságának szempontjából. A kísérleteinkhez rendszeresen keresünk szakmai partnereket, és ha lehetõség van, igénybe veszünk fejlesztési pályázatokat is, hiszen a kutatásokhoz a megfelelõ körülményeket kell elõbb biztosítani.
A TÉSZ-en belül végzett kutatásokról elmondta: “fajták összehasonlító és egyes technológiai kísérleteit, költségelemzéseket természetesen rendszeresen végzünk.
– Közeleg a karácsony, hogyan szokta a család ünnepelni?
– Mivel már a lányaink is felnõttek, mindenki a saját családjával tölti a szentestét. Karácsony napjain azonban meglátogatjuk egymást. Nagy örömünkre a kisebbik lányunk, családjával, hazaköltözött nem rég Philadelphiából, így több idõt tölthetünk együtt. “Nemzetközivé” vált a mi családunk is, hiszen a másik lányunk Angliában él. Teljes mértékben elfogadtuk a döntésüket – mondta a kutató anyuka.
– Azonban a cégnél is hagyomány az adventi idõszak ünnepi megélése…
– A TÉSZ Mikulás idén mintegy 100 kisgyermeket ajándékozott meg, dolgozóink gyermekeit, unokáit – kaptuk a választ Ledó Ferenctõl.
– Ünnepi mûsort is szerveztünk, a tehetséges gyerekek tánccal, versekkel mutatkoztak be, bûvészmûsor is volt december 4-én. A zsíros kenyérhez pedig az alma, paprika és paradicsom sem maradhatott el. Hátra van még a vacsorás záró rendezvényünk, ami szintén minden évben hagyomány.
Dömsödi Teréz

Pálmások Szövetsége.A rovat a Pálmások Szövetsége megbízásából készül.
LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.