Az ünnep édes és sós “füle, farka”… – A hagyomány a védjegyük

Ízelítő az ünnepi kínálatból.A Magyar Élelmiszerkönyv a Hungarikumnak számító édességek leírását pontosan tartalmazza. A Füsti Cukrász Kft. szakemberei, a cukrászmesterek a szabványnak megfelelõen készítik közkedvelt süteményeinket, mint a mákos, diós bejgli, franciakrémes, az Esterházy vagy Dobos torta, hogy a legközismertebbeket említsük.

A karácsonyi készülõdés forgatagában látogattunk el a cukrászdába, ahol a szépen díszített mézeskalács házikók, fenyõk, a hagyományos kisebb és nagyobb újévi grillázs malackák szemet gyönyörködtetõ látványa is arra hívja fel a figyelmet: elfogynak 2015 napjai a naptárban.
Füsti-Molnár István a fiatal cukrászmester, tulajdonos által vezetett kis csapat lelkesen és vidáman veszi a napi akadályokat. Az elõre csomagolt teasütemények közül talán a legkülönlegesebb a diót, tejszínt, kandírozott gyümölcsöt is tartalmazó, csokival félig bevont moskauer. Az ünnepek csemegéje, a zserbó, saját fõzésû baracklekvárral, nagyanyáink hagyományos ízvilágát idézi vissza. Az újévi grillázs malacka, egyáltalán a grillázs készítés térségünkre jellemzõ sajátosság – mondta Füsti-Molnár István. S hogy egyre népszerûbb, mi sem bizonyítja jobban: folyamatosan vásárolják, nem csak közvetlenül az ünnepek elõtt. A grillázs-napon mindenki – a fülétõl a farkáig – a malackákon dolgozik.
A klasszikus szalagárés, sajttal szórt sósrúd örök ünnepi kedvenc, de legalább ennyire finom a kisebb és nagyobb, darabra, kilóra mért burgonyás pogácsa. Sõt, a tavalyi sikerre tekintettel idén is sütnek félkilós fonott kelt kalácsokat.

Készülnek az ünnepi sütemények.

A tulajdonos cukrászmester felhívta a figyelmünket arra, hogy a torták is ünnepi “ruhába öltöznek” ezekben a napokban. Elõrendeléskor érdemes errõl tájékozódni.
Az elõrendelés azért fontos és hasznos, hogy idõben felkészülhessünk és minden tökéletes legyen a legszebb alkalmak megünnepléséhez.
A Kiss Zsigmond utcai Füsti cukrászda az ünnepek elõtt 9.00 és 18.00 óra között tart nyitva, december 24-én és 31-én 9.00 és 12.00 óra között vásárolhatják meg kedvenc süteményeiket. A karácsonyi ünnepek alatt, valamint január 1. és 8. között a cukrászda zárva tart. Az új évben január 9-tõl tartanak újra nyitva.
“Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendõ újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt, az maradjon, – ki elindult, az haladjon.” (Népi mondóka)
A Füsti Cukrász Kft. munkatársai megköszönik vásárlóik egész éves bizalmát, áldott karácsonyt és békés újesztendõt kívánnak lapunk minden Olvasójának!
Kép és szöveg: D. T. x.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.