KatonaSulis nyílt nap

A nyílt nap pillanatfelvétele.A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szentesi székhelyű Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola nyílt napot szervezett a helyi alakulat a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki ezred katonáinak közreműködésével. A nyílt napon szeretettel várták mindazon gyermekeket és szüleiket, akik tanulmányaikat ebben a tanintézményben szeretnék folytatni.

Az iskola egyik képzési formája a rendészeti képzés, azon belül a KatonaSuli program. A honvédelmi ismereteket tanulni és későbbiekben katonai hivatást kipróbálni vágyó tanulókat Kollár László törzszászlós, az ezred vezénylő zászlósa fogadta és tartott előadást az elsajátítandó tananyagokról, a tanítás rendjéről és az alapvető elvárásokról. A vezénylő zászlós úr külön kiemelte, mit várnak el egy leendő KatonaSulis diáktól, milyen alapvető viselkedési, érintkezési szabályokat kell elfogadni, betartani és milyen fizikális kihívásoknak kell megfelelni. Mint fogalmazott, a házi feladat és tanulás nem opció és az izomláz előírás.

Az érdeklődő gyerekek.

A megjelent több mint 80 nebuló ezután betekinthetett a KatonaSuli program tananyagába, fegyveres bemutatón és egészségügyi tájékoztatón vettek részt. A végzős diákok, akik közül négyen már elhatározták, hogy tanulmányaikat a MH Altiszti Akadémián szeretnék folytatni, személyes tapasztalataikat, élményeiket osztották meg az érdeklődőkkel. A diáklányok, akik egyre nagyobb számmal érdeklődnek a katonai pálya iránt, találkozhattak és beszélgethettek katonanőkkel és informálódhattak az őket váró lehetőségekről.

Vajon milyen lehetőségei vannak a fiúknak.

Túri István 12 P osztályos tanuló azért jelentkezett 8. után ebbe az iskolába, mert határozott elképzelésekkel rendelkezik a jövőre nézve, érdekli a katonai pálya, és az a célja, hogy mindenáron katona legyen. Az iskola elvégzése után az Altiszti Akadémiára szeretne menni és a szolnoki Különleges Műveleti Zászlóaljhoz, vagy az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj állományába szeretne kerülni. Tanárai szerint minden esélye megvan, hogy álmai valóra váljanak, mert kitartó és igen jó tanuló.

Egyre több lány érdeklődik a katonai pálya iránt.

Fazekas Patrik 8. osztályos tanuló Szarvasról érkezett a nyílt napra, a honvédelem nagyon érdekli, ezért szeretne ebbe az iskolába jelentkezni. Tetszik neki a katonaságban a fegyelem és a fegyelmezettség. Még nincsenek olyan határozott elképzelései a jövőt illetően. Szeretné először közelebbről megismeri a katonaságot, hogy el tudja dönteni, milyen területen vállalna szolgálatot.

A szervezők remélik, hogy a március hónapban tervezett felvételin a jelen lévők mellett még több tanuló fog megjelenni.

Csordásné Nehéz Zsuzsanna főhadnagy

A fényképeket készítette: Kollár László törzszászlós és Csernus- Turza Áron

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.