Újabb mérföldkő az állatgyógyászatban – Labor diagnosztikai fejlesztés

Rex szeme a műtétet megelőzően.Ismét a Kiséri Állatorvosi Rendelõbe kaptunk meghívást, hogy beszámolhassunk a térségünk állatgyógyászatát hosszabb távra meghatározó újabb fejlesztésükrõl.

A rendelõ hírnevét már megalapozta a szemészeti lézer készülék, hiszen az azzal végzett mûtétek nagy biztonsággal mentik meg a beteg négylábúak szeme világát. Most is a kétéves németjuhász, Rex csodás gyógyulása nyert bizonyságot.
Rex, tulajdonosaival Békésrõl érkezett a Kiséri Állatorvosi Rendelõbe, a helyi állatorvos tanácsára. A család nagyon megijedt, amikor Rex mindkét szemén fehér fátyolos elváltozást észleltek, és észrevették, hogy a kutya nehezen tájékozódik.

Rex felülvizsgálata.

– Elõbb a betegség eredetét kellett kideríteni, az emelkedett szemnyomás zöldhályog betegségre utalt. Ez a kutyafajta érzékeny a magas szemnyomással járó szembetegségekre – magyarázta Pengõ Boglárka, a rendelõ egyik orvosa.
– Mivel ez a betegség vaksághoz vezet, nem volt kérdés, hogy elkerülhetetlen a mûtét, ami lézertechnikával augusztus 4-én megtörtént.
A kutyus a szeptember 14. kontroll vizsgálatra gyógyultan érkezett. Pengõ Boglárka elmondta, hogy sokat jelentett a betegség idõbeni felismerése, és a gyors lézeres beavatkozás. Rex jól lát, azonban a szeme érzékeny marad a külsõ hatásokra, ezért rendszeres ellenõrzésre van szüksége.

Rex szeme a kontrollvizsgálaton.

A fiatal doktornõ az aktuális állatbetegségek közül az allergiás tünetekre hívta fel a figyelmet, amely általában légzõszervi eredetû, és tüdõgyulladás lehet a vége. Nagyon gyakori, a Tisza-menti területeken fokozatosan terjed a szív- és bõrférgesség is. Utóbbiak szúnyogok által hordozott kórokozók miatt alakulnak ki az állatban. A megelõzés létezõ, elérhetõ megoldás – javasolta.
Elmondta, hogy ezeket a betegségeket vérvizsgálattal meg lehet állapítani, ill. ki lehet zárni a valószínûségét.
Az egyre különlegesebb és makacsabb állatbetegségek felismerését és eredményes gyógyítását szolgálja az a beruházás, amelynek eredményeként megerõsítik a rendelõ labor diagnosztikai kapacitását. Az új részleg Fábiánsebestyénben kap helyet nemsokára, ifj. Dobos András biotechnológus, aki a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, fogja üzemeltetni. Az egyedülállóan korszerû labortechnika az öröklõdõ genetikai betegségek felderítésében, vagy a PCR vizsgálatokban a régió egyedi központja lehet – tudtuk meg.
– dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.