Vállalkozói szemmel – Lassú, alig érezhető javulás – Közéletünk, közérzetünk

Pálmások Szövetsége.A Pálmások Szövetsége és az önkormányzat képviselõ-testülete Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottságának tagja Szûcs György (képen) a Termoker Kft. tulajdonosa. Aktuális közös dolgainkról beszélgettünk, hogyan látja városunk, s benne a vállalkozások jelen helyzetét.

– Úgy vélem, hogy folyamatos tûzoltás történik, mindig az aktuális problémákhoz keresi a pénzt a város. Pl. legutóbb is, amikor a pénzügyi bizottság 20 millió forintos folyószámla hitelrõl döntött. Egyértelmûen látszik, hogy nincs sok elkölteni való pénz a büdzsében, bár most, szeptember 15-ével, az adójóváírásokkal valamit javul a helyzet.
– Hiányolom a nagyobb, munkahelyteremtõ beruházásokat. A Petõfi Szállóra gyûjtögeti a város a pénzt, jó eséllyel az ifjúsági ház modernizációja a közeli jövõben megtörténhet, persze az apróbb eredményeknek is örülni kell. Azonban azokat árnyalja, hogy a kórházunk fejlesztési elképzelései megrekedtek.
– A körülöttünk forrongó helyzet, a külsõ környezet továbbra sem ígér sok jót…
– Találgatni nem érdemes, de valóban az év hátralévõ része, sõt a következõ év kezdete sem kecsegtet kedvezõ jelekkel. Teljességgel ki vagyunk szolgáltatva most ezeknek a külsõ folyamatoknak. Marad a küzdelmes, kemény munka, s talán mellénk áll majd a szerencse.
– A vállalkozások piaci helyzetében történt-e kedvezõ változás az utóbbi idõben?

Szűcs György vállalkozó.

– Gyakorló vállalkozóként, hiszen már húsz esztendeje van a cégünk a piacon, azt mondhatom, hogy akik a lakossági fogyasztásból kell, hogy megéljenek, rendkívül nehéz helyzetben vannak. Akik tudtak sikeresen pályázni, vagy részesülnek önkormányzati, állami beruházásokból, nekik azért sokkal könnyebb a helyzetük. A lakossági fogyasztás ugyanis az elmúlt 3-4 évben jelentõsen csökkent. Talán az utóbbi fél év mutat némi kedvezõ elmozdulást, azonban még így is elmarad a forgalom a válság elõtti szinttõl – vázolta.
– A saját cégem esetében is 20 %-os forgalom még mindig hiányzik. Hiába közel azonos a vásárlók száma havonta a korábbi évekével, azonban lényegesen kevesebbet költenek, mivel nincs elegendõ pénzük tartós fogyasztási cikkek vásárlására. Hiába szépek a hazai GDP adatok, pl. Lengyelország teljesítménye már 125%-os a válság éveihez képest. Mi talán a 2007-es szinten ha vagyunk – tette hozzá.
– Mivel a költségek mintegy megháromszorozódtak, az árrés alig változhatott, a bevételek csökkenése miatt nagyon széleskörû ismeretekkel, alapossággal kell eljárnia a vállalkozónak, hogy talpon tudjon maradni. Engem a banki költségek drasztikus növekedése irritál a leginkább, hiszen közel egy munkabérnek megfelelõ költség ma már egy folyószámlát fenntartani.

V. V.

A PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE ROVATA

LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.