Változások az SZJA-ban

Katalin Team Kft. A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ
rovata.

Az elõzõ hónapban arra hívtam fel az olvasók figyelmét, hogy elfogadta a Parlament a Számviteli törvény módosítását a következõ évre. Természetesen igaz ez a többi adózással kapcsolatos jogszabályra is, bár ne legyen senkinek kétsége afelõl, hogy módosítások azért még lesznek benne az év végéig.

Jelenleg azokról az egyéb módosításokról írok, amelyek az adózók tömegét érinti.
Az SZJA törvényben csak két változásra térek ki: az egyik, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 16 %-ról 15 %-ra csökken, a másik pedig az, hogy a gyermekkedvezmény tovább növekszik két gyermek esetében. 2020-ra fokozatosan a duplájára emelkedik majd 2016-tól.
Az ÁFA törvény módosítása szerint 2016. 01. 01-tõl a sertés tõkehúsok értékesítése is kedvezményes lesz. A jelenlegi 27 %-ról 5 %-ra csökken majd az általános forgalmi adó. Kíváncsi leszek arra, vajon melyik élelmiszerüzlet fogja elõször 22 %-os árcsökkenéssel árusítani a tõkehúsokat…
A helyi iparûzési adóban változás az, hogy a helyi önkormányzatok saját döntés keretében lehetõséget kapnak arra, hogy a háziorvosi, gyermekorvosi tevékenységet végzõket mentesíthetik az adó megfizetése alól, amenynyiben a jelzett kör adóalapja a 20 millió Ft-ot nem haladja meg.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 7.050 Ft-ra emelkedik. Mint köztudott, ezt az összeget annak kell megfizetnie, akinek nincs sehol máshol biztosítása. Hangsúlyozni szoktam, hogy ez az összeg bármilyen orvosi ellátás igénybevételére jelenleg még jogosít, viszont a nyugdíj idejének kiszámítása során ezt az idõszakot nem veszik figyelembe.
A munkáltatókat érintõ bejelentési kötelezettség bõvül. Ezen túl a munkavállaló szakképzettségére vonatkozó adatokat is szolgáltatni kell majd az adóhatóság részére. Ezen belül az okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okirat számát is közölni kell.
Felhívom azon magánszemélyek figyelmét, akik a közelmúltban kaptak felszólítást a NAV-tól, mely szerint nem adták be a 05. 20-ai esedékességû adóbevallásukat, fogadják meg a levélben írtakat és 8 napon belül pótolják a hiányzó adatszolgáltatást. A mulasztási bírság összege 200 ezer Ft is lehet!
Azon magánszemélyek, akik szintén postai úton kapták (kapják) meg a folyószámla kivonatukat, õk is jól nézzék meg, hogy mi szerepel rajta. Ha kötelezettsége van, elõbb vagy utóbb a NAV behajtja rajta. Viszont, ha követelése (visszajár valamilyen összeg), azt az adózónak külön adatlapon kell kérnie. A NAV automatikusan nem fogja viszszautalni. Öt év után pedig elévül a visszatérítési igény…
Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi email címre: katalin2012-@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-1707. (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.