Házi kedvenceink egészségének megőrzése – Veszélyek, amint tavaszodik

Kutya, macska barátság.Szentesen a Munkácsi utca 1. szám alatt 1994 óta mûködik Dr. Gombos András nyugalmazott kerületi fõállatorvos, szakállatorvos rendelõje, ahol Dr. Dancsó Mónika állatorvos is praxist folytat. Arról beszélgettünk, hogy a társállatokra (kutya-macska) tavasszal és nyáron milyen veszélyek, betegségek leselkednek, miért és hogyan kell  ellenük védekeznünk.

Fõorvos Úr! Melyek azok a betegségek, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik a tavaszi idõszakban házi kedvenceinkre?
– A tavasz a természet  nyílását, a megújulást hozza, ám a megújulás nem csak pozitív dolgokat jelent, hanem bizony sok esetben olyan kórokozó, és fõleg ezeket közvetítõ élõlények nagy számú megjelenését is, amelyek kedvenceinkre, de sokszor gazdáikra is nagyon jelentõs veszélyt jelentenek. Ebben a tekintetben kiemelném a márciustól induló különbözõ kullancs fajok invázióját, amelyek vérszívó élõsködõként válogatás nélkül támadják az egészséges és a fertõzött, netán betegséghordozó köztes állatokat, tevékenységükkel ezek a külsõ paraziták bizony nagyon jelentõs szerepet játszanak súlyos betegségek terjesztésében. Ezek a paraziták számos kór terjesztõi, de én most elsõsorban az egyébként emberben is súlyos betegséget okozó Lyme- kórra hívnám fel a figyelmet.
 Ezt a  megbetegedést a Borrelia burgdorferi, Borre-lia garinii és a Borrelia afzelii spirális alakú baktériumok okozzák. Közép-Európa a világ egyik legfertõzöttebb területe, az ember után a leggyakrabban a kutyák betegednek meg.
A vadon élõ kisrágcsálók tartják, hordozzák a betegséget, hozzánk és állatainkhoz a kullancsok közvetítésével jutnak el a kórokozók. Extrém esetben az is elõfordulhat, hogy kedvenceink révén ízeltlábúak közvetítésével mi magunk is megbetegedhetünk.

Testvérkék játékban.

– Melyek a jellegzetes tünetek?
– A fertõzõdést követõen a tünetek csak 2-5 hónappal késõbb jelentkeznek. Legjellemzõbb a visszatérõ, sántasággal járó  ízületgyulladás. Emellett lázat, étvágytalanságot és bágyadtságot is tapasztalhatunk. Ritkán, de elõfordulhatnak szív ingerületvezetési zavarok, görcsrohamok, agresszió, tompaság. A vesék megbetegedése gyakoribb, végzetes veseelégtelenséggel járhat a fertõzés.
– Hogyan kezelhetõ ez a betegség?
A beteg kutyák antibiotikum kezelését legalább 3-4 hétig kell folytatni, a vesék megbetegedése esetén pedig szükség lehet más gyógyszerekre is, de ekkor már a prognózis bizony sokszor nagyon szomorú… A megbetegedések, és súlyos következmények elkerülése érdekében, mind a tulajdonos, mind a kedvenceik számára sokkal kedvezõbb megoldás a megelõzés: a kullancsellenes készítmények mellett szerencsére ma már védõoltás is a rendelkezésünkre áll ehhez.  

Kölykök.

Mit kell tudnunk a megelõzésrõl?
A szakszerû védekezés alapja, hogy  kutyáinknak még a tavasz beköszönte elõtt beadatjuk az elsõ oltást, amit 3-4 hét múlva ismételni kell. Ez egy éves védettséget ad kutyánknak a Lyme-kór ellen. A következõ évben már elegendõ egy emlékeztetõ védõoltás. Ettõl függetlenül természetesen a kullancsok elleni védekezést is kellõ szakszerûséggel és gyakorisággal folytatnunk kell, mert mint említettem, a kullancsok és a különbözõ külsõ paraziták más betegségeket is terjeszthetnek.

Dr. Dancsó Mónika  magán-állatorvost kérdez-tem, hogy milyen más betegségre gondolhatunk még?
– Valóban számos más betegség jöhet még számításba, de ezek közül had emeljem ki a másik súlyos és nagyon gyakran elõforduló betegséget a Babesiosist. Ezt a betegséget is a kullancsok terjesztik, tehát a fertõzött kullancs vérszívása által terjed. Ez az egyik leggyakoribb ízeltlábúak terjesztette megbetegedése a kutyáknak. Kórokozója a Babesia canis nevû egysejtû parazita, amely a vérben élõsködve tönkreteszi a vörösvértesteket. Ezek a sejtek az élet alapját képezik azzal, hogy eljuttatják az életfunkciók alapját képezõ oxigént a test miden sejtjéhez.
Mirõl lehet felismerni ezt a megbetegedést?
– Mivel ezeket a vörösvértesteket, köznyelven sejteket teszi tönkre ez a sejtparazita, a betegség jellemzõ tünetei, a szétesett vörösvértestek okozta véres vizelet, amely miatt fertõzõ vérfestékvizelés néven is említik ezt a betegséget. A tulajdonos számára ez a legszembetûnõbb tünet, a vizelet kávébarna színezetûvé válik, mivel a szétesett vörösvértestekbõl a keringésbe jutott vérfesték a veséken át távozik. Azonban ez a vesék finom szûrõrendszerét is tönkre teszi, így leáll a méreganyagok kiszûrése a szervezetbõl. Ez pedig súlyosbítja a helyzetet, veseelégtelenséget, sõt súlyos  idegrendszeri tüneteket, pár napon belül pedig elhullást okozva.

Együtt növünk fel egészségesen.

Miért kell idõben szakorvoshoz fordulni?
– Az imént említettekre  figyelemmel nagyon fontos, hogy mielõbb állatorvoshoz kerüljön kedvencünk, amikor még jó eséllyel kezelhetõ a bántalom. Kezdetben a kutyánk bágyadt, étvágytalan, esetleg láza is lehet, a nyálkahártyái a vérfogyottság (vörösvérsejt-szétesés miatt) következtében halvánnyá válnak, majd a sárgaság jelei mutatkoznak. Csak ezt követõen 1-2 nappal alakul ki a már említett vérfestékvi-zelés, amikor már romlanak a túlélési esélyek. Éppen ezért helyezzük a betegség megelõzésére a hangsúlyt: kullancs ellenes készítmények (spotonok, nyakörvek) használatára, továbbá a babesiosis elleni gyógyszeres  oltóanyagra, amely  védettséget ad a halálos kórral szemben. Az elsõ gyógyszeres kezelés  után 3-6 héttel ismétlõ oltás szükséges. Ezek a gyógyszerek  elnyújtott hatásúak, amelyekkel egyébként a beteg állatokat is kezeljük. Ezzel a két oltással a legfertõzõbb idõszakot tudjuk átvészelni. Célszerû a Lyme-kór vakcinázás után 2-3 héttel ezt a gyógyszeres injekciót a kullancsszezon kezdetén kedvenceinknek beadatatni.

A ház körül.

Fõorvos Úr! Az állattartók hogyan tudják ezeket a megelõzõ oltásokat kedvenceiknek beadatni?
A Munkácsi utcai rendelõben munkanapokon reggel 8-tól 12-ig, délután 14-tõl 16 óráig van állatorvosi rendelés. Ebben az idõben vagy én, vagy Dancsó doktornõ itt van, és állunk az állattartók rendelkezésére. Praktikussági megfontolásból, és a várakozás elkerülése érdekében célszerû idõpontot egyeztetni, amire a rendelési idõben a 63/311 440 számú vezetékes telefonon, illetve mobilszámainkon, amelyek az alábbiak: Dr. Gombos András 30/921-6142, illetve Dr. Dancsó  Mónika 70/458-1484 van lehetõsége.
Fõorvos Úr! Doktornõ! Köszönöm a beszélgetést.
V. V. (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.