Csongrádon is megnyílt a kormányablak – Már szociális ellátásokat is igényelhetnek az ügyfelek

Akadálymentes fotóablak is létesült.Hétfőn megkezdte működését Csongrád megye új kormányablaka. A teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező új ügyfélszolgálatot a megye névadó városában adták át. Az ünnepségen jelen volt és köszöntőt mondott dr. Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára, Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere és dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja.

„Példaértékű fejlődésnek vagyunk most tanúi, hiszen attól a naptól, amikortól a jogszabály áthelyezi a hatáskört az önkormányzatoktól az állami szervezethez, máris készen áll a Kormányablak az ügyintézésre. Hiszem, hogy ez így van rendjén. Hiszem, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott közigazgatásnak az állampolgárokat kell szolgálnia.„– jelentette ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője. Juhász Tünde köszöntőbeszédében, ezzel arra a változásra hívta fel a figyelmet, hogy március elsejétől a járási hivatalban igényelhetők a korábban az önkormányzat által folyósított szociális ellátások, és kiemelte, hogy ezeket az ügyeket Csongrád járás lakói akár a most megnyílt kormányablakban is intézhetik.

A város központjában az összes közszolgáltatás elérhető.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal még 2013-ban nyert 390 millió forint uniós támogatást a TIOP – 3.3.1/A-12/2 – „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázat keretében. A megyében összesen 11 helyszínen valósul meg kormányablak ebben a konstrukcióban. Tavaly Mindszenten és a Tesco Extra áruház épületében adtak át új típusú ügyfélszolgálatot, majd 2015. január végén, Kisteleken a Járási Hivatalban és Szegeden, a kormányhivatal központi épületében nyíltak újabbak.

Kormányablak avató Csongrádon.

Csongrádon is a Járási Hivatalban működő okmányiroda szolgáltatásai bővültek és hétfőtől mintegy 265 féle ügykörben várják az ügyfeleket. Természetesen nem csak az elintézhető ügyek, az ellátandó feladatok száma nőtt, hanem az ehhez szükséges feltételek is korszerűsödtek az átalakítás hetei alatt. Építészeti, technikai, informatikai fejlesztésen is átestek a korábbi ügyfélszolgálatok, ezzel együtt komplex akadálymentesítés történt. Az ügyfelek fogadására szolgáló terek fizikai és infokommunikációs szempontból is alkalmassá váltak arra, hogy fogyatékos személyek, mozgásukban vagy kommunikációjukban akadályozott emberek, illetve babakocsival érkezők is egyenlő eséllyel hozzáférhessenek a közszolgáltatásokhoz.

 „A Jó Állam koncepció egyik gyakorlati megvalósítása azt jelenti, hogy kiemelt szerepet kap a személyes ügyintézés- hangsúlyozta Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára hétfőn, a megnyitón. Ez egy fontos nap Csongrád életében, hiszen az itteni kormányablak az egyike lett annak a 280 helyszínnek az országban, amely az év végéig integrált ügyfélszolgálattal fog rendelkezni. De az egységes szakmai elvárások mentén működő kormányablakok mellett az ügysegédek „kis kormányablakká” történő felerősítése lesz a következő lépés, amivel a kormány szándéka az, hogy minden településen egyszerűen, gyorsan elérhetők legyenek az állami szolgáltatások.” – tette hozzá.

Semmi akadálya a gyors ügyintézésnek.

Az építészeti, technikai kialakítására hazai és uniós forrás biztosított fedezetet. Csongrádon 9 munkaállomást és 1 akadálymentes fotófülkét alakítanak ki a kivitelezésre fordított összesen 24 millió forintjából, amelynek egyik fele uniós másik fele hazai forrás.

Bedő Tamás, a város polgármestere megköszönte, hogy az építészeti kialakítás munkálatait csongrádi vállalkozó végezhette és kiemelte: a városközpontban található tér, ahol önkormányzati hivatal és közvetlen szomszédságában működő járási hivatal található, az új kormányablakkal együtt ma már olyan területté vált, ahol minden ügyét elintézheti az állampolgár.

Holubán Csilla járási hivatalvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik a megújult környezet kialakításában segítettek, és megköszönte a Csongrádiak türelmét, akik panasz nélkül tűrték az építészeti kialakítással együtt járó kellemetlenségeket.

Az átadást a Grotta Alapfokú Művészeti Iskola növendékei ünnepi műsorral köszöntötték.

Varga Márta
kommunikációs vezető

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.