Add tovább! – Téli jó tanácsok

Az EFI Iroda figyelemfelhívása.Nemrégen még a hirtelen beköszöntõ õszhöz kapcsolódó zöldségek és gyümölcsök nagyszerûségérõl számoltunk be, most pedig a gyorsan elérkezett télrõl és a téli ünnepekrõl osztunk meg önökkel gondolatot. A reményeink szerint hasznos tanácsokat jelenleg is a TÁMOP – 6.1.2-11/3-2012-0027 azonosító számú Kezedben az életed!” – életmódprogramok a szentesi kistérségben” címû projekt keretében mûködõ Egészségfejlesztési Iroda munkatársai adják.

Kutatások szerint az emberek átlagosan 2-3 kilót híznak a téli hónapok alatt. A súlybeli gyarapodás sokak számára érthetetlen, hiszen nem esznek annyival többet, mint a korábbi idõszakban vagy legalábbis nem érzékelik azt. Mindezért talán a kevesebb napsütéses órákkal jellemzett téli idõszak tehetõ felelõssé. A kevés napfény miatt lecsökken szervezetünkben a D-vitamin szint, mely rosszkedvre, túlevésre hajlamosít, és segíti a zsírraktározást. Ha ez nem lenne elég, a hidegebb idõ miatt az emberek behúzódnak otthonaikba, nehezebben veszik rá magunkat a mozgásra, ezáltal lelassul az anyagcseréjük.
Ezen problémahalmaz megoldása azonban korántsem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Hölgyek és Urak, vegyék elõ vasakaratukat, és próbáljanak meg naponta legalább fél órát mozogni! Ha ez csak abban nyilvánul meg, hogy a napi kenyérét, tejért és savanyú káposztáért gyalog mennek a boltba, vagy kerékpárral járnak dolgozni – különösen a napokban is tapasztalható enyhe idõjárásban – jó úton haladnak, hogy elejét vegyék a téli súlynövekedésnek. A mozgás mellett figyeljenek oda, hogy bármilyen hívogató is, ne vigyünk be extra kalóriákat szervezetünkbe különbözõ édességek és rágcsálni valók formájában.
A tél szépségei közé tartoznak családi ünnepeink is, melynek gyakran elengedhetetlen kellékei a zsúfolásig étellel megrakott asztalok és a több napos végeláthatatlan családi lakmározások.
A nagy decemberi “hízókúra” a Mikulás érkezésével kezdõdik. Tudta ön, hogy egy nagyobb méretû csoki Mikulás 25 kockacukornyi cukrot tartalmaz? Persze, ez nem azt jelenti, hogy Mikulás napján ne nézzünk édességre sem, csupán azt, hogy mértékkel fogyasszuk ezeket a finomságokat, lehetõleg minõségi csokoládé formájában.
December 6-a után a következõ nagy megpróbáltatás háziasszonyoknak és gyomrunknak egyaránt a karácsonyi családi ebédek és vacsorák sora. Mi az ilyenkor jellemzõ legnagyobb hiba, amit elkövethetünk? Az egész évben normál adagokhoz szoktatott gyomrunk extra megterhelése a “mindenbõl enni akarok” hozzáállással, amikor egyszerre a ritkán fogyasztott nagy mennyiségû táplálékkal tömjük tele szervezetünket.
A karácsonyi asztal elõtt ülve gyakran a szemünknek engedelmeskedünk, melynek eredménye, hogy talán lazítani kell a nadrágunk övén, a kismellényünkön egy-egy gombot ki kell gombolni, és szinte kétségbeesetten keressük, azt a helyet ahol el lehet férni vízszintesen is.
Az ünnepi forgatagban sokkal, kevesebb eséllyel vehetünk részt, ha gyomorsav túltengésünk támad. Ilyenkor a természetes módszereknél maradva kamillateát, szénsavmentes ásványvizet, szûrt almalevet érdemes szürcsölgetnünk. A bejgli helyett pedig a reszelt alma pektintartalma segíthet megnyugtatni gyomrunkat, mely megkötheti a káros anyagokat.
Bár általában csak másnap, harmadnap jelentkezik, a gyomorrontás is kínos helyzetbe hozhat bennünket az ünnepek alatt, melynek tünetei közé az émelygés, hányás, hasi görcsök, hasmenés és az ezt követõ étvágytalanság tartoznak.
Az elõbbieknél valamivel kellemetlenebb a hirtelen fellépõ epegörcs, amit jobb bordaívünk alatt érezhetünk, és amin szintén átmeneti koplalással, ízesítetlen teával, ásványvízzel és friss levegõhöz jutással könnyíthetünk.
A cukorbetegséggel vagy más diétát követelõ betegséggel élõk számára ajánlott a halak, sovány húsok, zöldségek, zsírszegény tejtermékek, teljes kiõrlésû lisztbõl készült ételek karácsonyi menübe való beiktatása.
Az ünnep alatt elkerülhetetlen, hogy egy-egy pohár bort, sört, vásárokban forralt bort el ne fogyasszunk, azonban ezeket nem csak az alkoholtartalmuk miatt kell mértékkel fogyasztani, hanem a bennük található igen magas cukortartalom miatt is.
Ahogy vége a karácsonynak, újra akcióba lendülnek a háziasszonyok és a vendéglátóegységek, hiszen Szilveszter napján sem maradhat senki éhes vagy szomjas, itt azonban már inkább az alkohol nagyobb menynyiségben való fogyasztása jellemzõ. Mint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, a mértékletesség ezen az ünnepen is nagyon fontos, hiszen csakis úgy tudjuk átélni, megélni a szilveszter és az újév jelentõségét.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.

Összegezve tehát, mindenbõl mértékkel fogyasztva elkerülhetjük a kellemetlen pillanatokat és meghitten, boldogan, szeretetteljesen ünnepelhetjük a karácsonyt és köszönthetjük az újévet.
Irodánk télen is várja a lakosságot különbözõ programjaira:
December: 
Cukorbeteg klub: 12. 15. 14:00-16:00;
Dohányzásról való leszokást támogató klub: 12. 17. 15:00-16:30;
Étrendi tanácsadás: 12. 19. 15:00-17:00.
Január:
Testmozgás tanácsadás: 01. 7 és 01. 21. 15:00-17:00;
Cukorbeteg klub: 01. 19. 14:00-16:00;
Étrendi tanácsadás: 01. 09. és 01. 23. 15:00-17:00.
Február:
Testmozgás tanácsadás: 02. 4. és 02. 18. 15:00-17:00;
Cukorbeteg klub: 02. 16., 14:00-16:00;
Étrendi tanácsadás: 02. 13 és 02. 27., 15:00-17:00.
Meghitt és boldog karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog újévet kíván az EFI csapata!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.