Az SZJA törvény 2015. évi változásai

Kánvási KatalinA Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ
rovata

A törvényváltozások közül most azt a törvényt fogom bemutatni, amelyik a legtöbb embert érinti – ez pedig az SZJA törvény változása. Csak azokra a változásokra térek ki, amik sokakat érinthetnek.
A családi kedvezmény körében egy új fogalommal kell megismerkednünk, ez pedig az elsõ házasok kedvezménye, amely maximum 24 hónapig jár. Az igénybevétel feltétele, hogy legalább az egyik fél az elsõ házasságát kösse. Ez az adókedvezmény nincs életkorhoz kötve, tehát ha valaki 50 évesen köti az elsõ házasságát, neki is jár, bár a kormányzat célja az, hogy gyerekek szülessenek…
Ez a kedvezmény addig jár, ameddig nem jár a klasszikus családi kedvezmény. Ha a magzat betölti a 91. napot, akkor attól fogva ez a kedvezmény megszûnik.
A kedvezmény összege 5.000,- Ft/hó. Ahhoz, hogy ezt a fajta kedvezményt a munkáltató a bér-számfejtés során meg tudja adni, házassági anyakönyvi kivonatot kell a részére átadni.
Ha az ifjú pár úgy ítéli meg, hogy mégsem találta meg élete párját a másikban,  és elválnak egymástól a 24 hónap alatt, ennek lehetnek következményei. Amennyiben a munkáltatónak a válást nem jelentik be, úgy 12% bírsággal növelten kell visszafizetniük az igénybe vett adókedvezményt.
A jelenleg is használt családi kedvezmény öszszege 2016-tól fokozatosan emelkedik 2019-ig, míg el nem éri. 20.000 Ft/hó összeget.
Cafeteria változása: szerencsére nem az elsõ verziót fogadta el a Parlament. Az elfogadott verzió szerint 200.000 Ft-ig adható bármilyen béren kívüli juttatás (utazási költség térítés, Erzsébet utalvány stb.) a munkáltató 35%-os terhe mellett. A maximálisan adható öszszeg e teher mellett 450.000 Ft. Felette ugyanúgy, mint eddig, 52% az adóterhelés. (Eddig ez a határ 500.000 Ft volt.)
A 200.000 Ft és a 450.000 Ft közötti rész csak és kizárólag SZÉP kártyával adható.
A törvénymódosítás lehetõvé teszi, hogy a munkáltató adómentesen akadálymentesítésre is adhat lakáscélú támogatást. Ebben az esetben nem kell figyelembe venni az idevonatkozó Kor-mányrendeletben rögzített egyéb feltételeket (pl. a szobák száma, méltányolható lakásnagyság stb.).

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-1707.   (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.