Hogy a fenyő is élvezze az ünnepet!

A díszfaiskolából származó fenyők a Szent Miklós téri vásárban is megtalálhatóak.A tél legszebb ünnepe a Karácsony, ami fenyõfa nélkül elképzelhetetlen. Mit tegyünk, ha azt szeretnénk, hogy fenyõfánk sokáig megmaradjon, szép legyen. Ehhez kapcsolódóan néhány kérdéssel fordultunk Sárréti Gyuláné kertészmérnökhöz.

– Mit tehetünk annak érdekében, hogy a karácsonyi fenyõnk túlélje az ünnepeket?
– A tennivalóink nem a szobában kezdõdnek, hanem már a kertészetben. A karácsonyfa termesztés ugyanis egyike a kertészeti feladatoknak. Úgy a vágott fenyõ, mint az edényes fenyõ elõállítása. Az ünnep túlélésrõl természetesen csak az edénybe ültetett, megfelelõ gyökérzettel rendelkezõ fenyõk esetében beszélhetünk. Fontos, hogy ne közvetlenül az ünnepeket megelõzõen emeljük ki a fát a talajból, mert az túl nagy stressz a növénynek, hogy a gyökérvesztést követõen azonnal magas hõmérsékletû szobába kerüljön – tanácsolta, majd hozzátette:
– A faiskolánkban már kora õsszel földlabdázzuk a karácsonyi szezonra szánt fenyõket és gondos ápolás, öntözés, tápanyag-utánpótlás mellett “ráállítjuk” arra a csökkent gyökérmennyiségre, amellyel kiemeltük õket. Az õsz folyamán jól beindul a gyökérképzõdés is. Így egy egészséges, jó kondícióban lévõ, mûködõ gyökérzettel rendelkezõ fenyõ kerül a szobába. Ezután már csak rajtunk, háziakon múlik, hogy ott jól is érezze magát. Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy él, párologtat, tehát pótolnunk kell a vizet, nemcsak az edényében, hanem a lombját is, naponta többször szórjuk finom párával. Ez a szoba levegõjének is jót tesz.
– Meddig maradhat a szobában a fenyõ?
– Minél rövidebb ideig, annál jobb. Hagyományosan vízkeresztkor “szüreteljük” a fenyõt. Ha tartjuk ezt a szokást, akkor is szerencsés, ha karácsony elmúltával a lakás leghûvösebb részére, elõszobába, fûtetlen szobába módunkban áll áthelyezni. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor szorgalmasan pótoljuk a fa vízveszteségét, mert ezen áll vagy bukik a fa élete. Ugyanis, ha huzamosabb ideig többet párologtat, mint amit gyökéren és lombon át felvesz, akkor egy ponton túl megbomlik a belsõ egyensúly és már nem fordítható meg a kiszáradás folyamata.

Hová tegyük, ha a szobából kihoztuk a fenyõfánkat!
– Minden attól függ, mekkora a hõmérsékletkülönbség a bent és a kint között. Ha nagy mínuszok vannak a szabadban, akkor feltétlenül helyezzük átmenetileg egy 0 fok körüli védettebb helyre. Várjon ott, amíg a kinti hõmérséklet elõreláthatóan legalább néhány napig 0 fok fölé emelkedik, és akkor ültessük ki a végleges helyére – javasolta.
– Nagy segítség, ha már most elõkészítjük az ültetõ gödröt, laza földdel visszatemetve, lombbal vastagon takarva. Így gyors és jó minõségû ültetést tudunk végezni, amint az idõ engedi, minél elõbb.
– Van-e különbség a fenyõfajok szobatûrõ képességében?
– Ahogy a nyári szárazságtûrése is jobb az ezüstfenyõnek, úgy a szobában is jellemzõ rá, hogy viaszborítású tûlevélkéi kevesebbet párologtatnak, mint például egy puhatûjû nordmann, vagy más jegenyefenyõ. Összességében azért mindegyikre figyelnünk kell, minél melegebb helyen van, annál többet párásítsuk a lombot. A szeretet ünnepén a fenyõnket is vegyük körül óvó szeretettel!
– Én is kívánok szeretettel szép karácsonyi ünnepeket minden kedves Olvasónak!
– Mi is ezt kívánjuk és köszönjük a hasznos tanácsokat!                        

V. V.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.