Lobó Szentesen “tanul” újra látni – Egy mentőkutya különös sztorija

Lobó folyamatos ellenőrzése elkerülhetetlen.Lobó egészen különleges németjuhász. A Cserhát Mentõkutyás, Különleges Mentõ, Önkéntes Tûzoltó és Polgárõr Közhasznú Egyesület “alkalmazásában áll”, mint nyomkövetõ, területkutató kutya. Szomorú és mégis örömteli, hogy ezt a rendkívül értékes jószágot Szentesen személyesen is megismerhettük.

A két és féléves kutyus gazdijával Holecz Enikõvel és a trénerével, Juhász Zoltánnal érkezett a Kiséri Állatorvosi Rendelõbe, elõször még október végén, mivel egy csúnya fertõzés kis híján a szeme világába került. Nyolc hetes kora óta a komoly felkészítés eredményeként kész életmentõvé váló Lobó “karrierje” véget érni látszott. Ekkor került Dr. Dobos András kezei közé, aki egy percig sem habozott, hogy mûtétekkel stabilizálja az állat megmaradt látását. Az állatorvosi rendelõ tulajdonosa elmondta, hogy zöldhályog okozott maradandó látás károsodást Lobónál. Folyamatos kezelést, felülvizsgálatokat igényel, hogy kizárják a további állapot romlást, és a mentõkutya  folytatni tudja hasznos küldetését.

Lobó szemnyomása szépen normalizálódik.

Juhász Zoltántól megtudtuk, hogy eltûnt személyek felkutatásával is foglalkozik egyesületük a kutyusok bevonásával. A csapat félprofi és önkéntes tagokból áll. Nyolc-tíz kutyával dolgoznak folyamatosan, közülük négy nemzetközi minõsítéssel is rendelkezik.  Rendszeresen együttmûködnek a rendõrséggel, katasztrófavédelemmel, itthon, de a közeli Szlovákiában is. Megfelelõ technikai eszközeiknek is köszönhetõ, hogy az elmúlt idõszakban már huszonhat riasztást teljesítettek, persze arra is fel vannak készülve, hogy sajnos nem biztos, hogy életben sikerül az eltûnteket megtalálni. Ám az semmihez sem hasonlítható öröm, amikor az eltûnt személy élve kerül elõ.
Elmondta, hogy ezek a kutyusok az intenzív, 3-4 éves kiképzés után több ezer euró eszmei értékkel bírnak. Ezért különösen nagy dolog, hogy a munkafolyamat középsõ harmadában tartó Lobóval is most már, a sikeres mûtétek után, folytathatják a munkát.

A status megállapítása a rendelőben.

Pillanatok alatt láthattuk, Lobó az utasításokra hangos ugatással reagál, és azonnal észleli az eltûntekre jellemzõ testhelyzet felismerését. Kedvenc labdájával önfeledten játszik, és ha elgurul, azonnal megtalálja azt.
Mi mást, mint sok szerencsét kívántunk ezek után Lobónak és kiképzõjének, akik több mint háromszáz kilométert utaznak rendszeresen azért, hogy Lobó továbbra is életeket menthessen.
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.